Foto: AFP

‘België bij landen die Brexit hardst zullen voelen’

België is binnen de Europese Unie een van de landen die het zwaarst getroffen kan worden door de Brexit, zo blijkt uit een rapport van ratingbureau Moody’s. De andere landen waar het effect van een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie ‘significant’ wordt genoemd, zijn Ierland, Spanje en Cyprus. Voor de meeste andere EU-landen blijven de directe gevolgen beperkt, klinkt het nog.

Dat de impact van een Brexit zwaarder is voor België, heeft te maken met de handelsrelaties tussen ons land en Groot-Brittannië. Dat geldt nog meer voor Ierland, terwijl Spanje en Cyprus dan weer een belangrijke toeristische bestemming zijn voor veel Britten. In die landen is er ook weinig beleidsruimte, want ze kampen nu al met een hoge schuldenlast.

Vandaar dat landen die er financieel het beste voorstaan, zoals Duitsland, Nederland en Zweden, het meest bestand zijn tegen een Brexit, aldus Moody’s. Het is wel mogelijk dat deze landen de volgende jaren een iets hogere bijdrage zullen moeten leveren aan het EU-budget, door het wegvallen van Groot-Brittannië.

Fragmentatie van de Europese Unie

Een mogelijk positief effect door de verhuizing van bedrijven of banken uit het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland, zou volgens het ratingbureau slechts beperkt en geleidelijk zijn. ‘Dit zal ook heel erg afhangen van het bedrijfsklimaat van individuele landen.’ Inzake financiële diensten zijn de banden met Cyprus, Ierland, Luxemburg en Nederland het sterkst. Bedrijven met een filiaal in het Verenigd Koninkrijk dreigen dan weer getroffen te worden door de koersdaling van de pond, die hun winst -in euro- zou kunnen aantasten.

Tot slot ziet Moody’s ook nog politieke gevolgen: op lange termijn riskeert een verdere fragmentatie van de Europese Unie en op korte termijn riskeren anti-Europese bewegingen te profiteren, vooral in landen waar de volgende jaren verkiezingen zijn gepland. ‘Dit heeft het potentieel om de toon en de inhoud van het politieke debat te beïnvloeden.’

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen