Wie zijn de slachtoffers?

Bij de aanslag op de Atatürk-luchthaven in Istanbul vielen minstens 42 doden en 239 gewonden. Stilaan raakt er meer bekend over de slachtoffers. Het lijkt er voorlopig niet op dat er Belgen bij zijn.

Er zijn al zeker 23 Turkse staatsburgers en 13 buitenlanders geïdentificeerd. Het dodentol is opgelopen tot 42. 

Gülsen Bahadir was ingenieur computerwetenschappen en werkte op de luchthaven.Vorige week schreef ze op sociale media deze bijzondere boodschap: 'Ik heb in mijn hele leven nooit maar echt nooit strijd gevoerd. Niet voor mezelf, niet voor zij die ik lief heb, niet voor wat het leven me niet gegeven heeft en ook niet omdat ik slachtoffer werd van onrecht. Dat deed ik niet uit onmacht. Het was een bewuste keuze. Ik heb ervoor gekozen weerstand te bieden, want ik geloof niet in oorlog. In oorlog zijn er geen winnaars, enkel verliezers. Ik heb altijd ervaren dat het enkel zij zijn die nablijven en worden herdacht.'

Göksel Kurnaz (38), die voor een beveiligingsfirma werkte, was zijn baas gaan ophalen in de luchthaven.  Toen hij hem opwachtte in de internationale aankomsthal liet hij het leven door één van de zelfmoordaanslagen.

Serkan Türk (29) was een goede familievriend van Burak Dogan, een CD&V-politicus. Die band speelde een rol in het noodlot van Türk, die gisteren het leven liet bij de aanslag. Hij was samen met zijn moeder naar de luchthaven gereden om de oma van Dogan op te halen. Zij was naar Turkije afgereisd om er volgende week het ramadanfeest te vieren. Het lot besliste daar anders over. Türk, die actief was in verschillende maatschappelijke organisaties in Istanbul, overleefde de aanslag in de luchthaven niet.

Yusuf Haznedaroglu werkte op de luchthaven. Hij stond na zijn shift te wachten op de bus om naar huis te gaan. Collega's die de aanslag wel overleefden, getuigen dat Yusuf aan de bushalte werd gegrepen door de explosie. Haznedaroglu was verloofd en ging over tien dagen trouwen. 

Taxichauffeur Mustafa Biyikli was aan het wachten op reizigers. ‘Toen we het nieuws van de aanslagen hoorden, hebben we hem opgebeld. Hij nam niet op. We zijn naar het ziekenhuis in Bakirköy gereden. Tot ’s morgens hebben we gewacht. We hoopten dat hij er niet was, maar hij was er’, zegt zijn dochter Öznur Buzakci. 

Ertan An was vertaler. Hij was samen met een groepje toeristen naar de luchthaven getrokken. Ook hij overleefde de aanslag niet. Het lot van de toeristen is nog onduidelijk. 

Çagatay Çol (27) werkte als baliepersoneel op de luchthaven. 

Douanier Umut Sakaroglu schoot een van de zelfmoordenaars neer. Die blies zich kort erna op. 

Samen met toeristen was Murat Güllücü naar de luchthaven getrokken. Hij werkte als vertaler in een hotel.

Mahmut Çizmecioglu en Zeynep Çizmecioglu vormden een koppel en werkten samen  op de luchthaven.

Taxichauffeur Erol Eskisoy bracht gisteravond zijn laatste reiziger naar de luchthaven.


Kort na de aanslag meldde Abdulhekim Bugda zich ‘veilig’ op Facebook. Maar Bugda was zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Enkele uren later liet hij het leven. 

Ook Sadik Petek (47), Mehmet Mert (30) en Ethem Uzunsoy (43), die allemaal op de luchthaven werkten, zijn bij de slachtoffers. De Turkse krant Sözcü schrijft dat er verder nog drie andere taxichauffeurs onder de slachtoffers zijn. 

De Palestijnse Nisreen Melhem (28) was samen met haar familie op vakantie in Turkije. Haar man en 3-jarig dochtertje raakten gewond. 

Het mortuarium van het forensisch instituut in Istanbul heeft de lichamen van 18 slachtoffers, na identificatie en onderzoek, teruggegeven aan de families. 

Veel buitenlanders, geen Belgen

De Turkse premier heeft in een verklaring ook gezegd dat er buitenlanders onder de doden zijn. Plaatselijke overheden melden al dat zeker één Oekraïense en één Iraanse staatsburger omkwamen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen enkele aanwijzing dat er Belgische slachtoffers zouden zijn gevallen. 'Wij kregen een kwartiertje geleden nog een update van het consulaat-generaal in Turkije en daar werd nog altijd geen melding gemaakt van Belgische slachtoffers', klinkt het.

‘Er waren Belgen op de luchthaven maar dat was twee uur voor de aanslag.’ Er stonden gisteravond ook twee vluchten vanuit Istanbul naar ons land gepland, maar daarvan was er één afgelast, de andere zou pas later vertrekken, bevestigt de minister.

Voorlopig verandert er niets aan het reisadvies voor Turkije, meldt Reynders. 'Er zijn nu al veel restricties.'

De podcasts van De Standaard