Foto: Photo News

Zo stop je al die filmende concertgangers

Een door smartphones geblokkeerd blikveld. Herkenbaar voor de meeste medeconcert- of festivalbezoekers. Alicia Keys heeft er een oplossing voor bedacht, schrijft de Washington Post.

Wie de Amerikaanse zangeres Alicia Keys live wil horen zingen moet zijn telefoon bij binnenkomst wegstoppen in een speciaal ontworpen grijs rubberen hoesje dat vervolgens genadeloos vergrendeld wordt in de 'telefoonvrije zone'. Je telefoon kun je wel gewoon bij je houden. En zodra je de concertzaal weer uitloopt kun je je mobiel weer gebruiken door het hoesje tegen een metalen plaat aan te houden die net is groter is dan een bagel.

Zo stop je al die filmende concertgangers
Foto: rr

Keys staat niet alleen in haar strijd tegen filmende fans. Al een hele reeks artiesten – waaronder Guns ’N’ Roses, the Lumineers, Louis C.K. en Dave Chapelle – maakten gebruik van Yondr, de uitvinding van een bedrijf uit San Francisco. Ook Chris Rock, een Amerikaanse komiek voerde de hoes in tijdens een van zijn shows om te voorkomen dat al zijn grappen direct op straat, of dan toch social media, liggen.

Volgens de oprichter van Yondr, Graham Dugoni, is de functie van de hoes tweeledig: de artiest kan nieuw materiaal uitproberen zonder bang te zijn dat het direct uitlekt. Daarnaast zullen fans ook beseffen dat ze daadwerkelijk meer van een concert kunnen genieten zonder continu aan het filmen, tweeten en appen te zijn, aldus Dugoni.

AB heeft filmverbod

In de Brusselse Ancienne Belgique merken ze dat de overlast sterk verschilt van concert tot concert. 'Bij intieme concerten zijn oplichtende smartphones veel storender dan bij een concert waar voornamelijk jonge mensen op af komen', zegt Kevin McMullan van de AB. 'Selfie-sticks hebben we trouwens nog helemaal niet gezien bij onze concerten. We krijgen wel eens klachten over smartphones binnen maar nog niet zoveel dat we speciale maatregelen gaan treffen. Dit is wel iets wat continu door ons geevalueerd wordt.'

'In onze zalen hangt een bordje met "vergeet niet om na het concert uw gsm weer aan te zetten", waarmee we op een ludieke manier mensen op het filmverbod wijzen wat bij ons geldt.' Heel streng wordt er in de AB niet opgetreden tegen mensen die dit toch doen, tenzij dit uitdrukkelijk wordt verzocht door de groep die optreedt.

McMullan: 'Daarnaast is de kwaliteit van de filmpjes die mensen met hun smartphone maken vaak ontzettend slecht. Hopelijk beseffen mensen dit op een bepaald moment waardoor het ook gedaan is met de filmpjes.'

Bekijk in de video van Consequence of Sound hoe Yondr werkt? (Opgelet: video in het Engels)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden