Foto: AFP

Straatprotest na aanval op Turkse Radiohead-fans

De Turkse politie heeft zaterdag traangas, rubberkogels en waterkanonnen gebruikt om honderden manifestanten uit elkaar te drijven. Die protesteerden tegen een aanval van islamisten op een platenzaak, waar Radioheadfans vrijdag waren samengekomen om het nieuwe album van de groep te beluisteren.

De manifestanten riepen slogans tegen regeringspartij AKP, die ze “fascisten” en “moordenaars” noemen.

De radicale moslims vielen vrijdagavond een platenzaak binnen in Istanboel, waar mensen waren samengekomen om te luisteren naar de nieuwe plaat van Radiohead en samen iets te drinken. Ze vonden het niet kunnen dat de jongeren tijdens de vastenmaand ramadan alcohol dronken. De aanvallers beschadigden de winkel en gebruikten geweld tegen de jongeren, en riepen ook doodsbedreigingen. Een camera in de winkel registreerde de aanval.

Radiohead veroordeelde de aanval al. ‘We hopen dat we ooit op dergelijke daden van gewelddadige intolerantie kunnen terugkijken als zaken die enkel in het verleden gebeurden’, klonk het. ‘Momenteel kunnen we echter enkel onze steun en liefde uiten voor onze fans in Istanboel.’ Op 17 juni vonden in honderden platenzaken wereldwijd luistersessies plaats van de nieuwe plaat van de Britse rockgroep, die voor het eerst sinds 2011 nieuw werk uitbracht.

Zaterdag kwamen honderden mensen op straat om te protesteren tegen de streng islamitische regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan. Ze riepen slogans als ‘allemaal tezamen tegen het fascisme’ en noemde Erdogan een dief en een moordenaar. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de manifestanten uit elkaar te drijven en verschillende mensen werden opgepakt.

Vrijdag annuleerde de gouverneur van Istanboel nog de jaarlijkse gay pride, die gepland was voor later deze maand, vanwege veiligheidsoverwegingen. Radicale islamisten en extremisten hadden eerder al gedreigd om de mars te verhinderen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden