Foto: Photo News

Optima Bank vraagt faillissement aan

Optima Bank gooit de handdoek in de ring en vraagt het faillissement aan. Dat heeft onze redactie uit goede bron vernomen en het nieuws werd nadien in een persbericht bevestigd.

Optima Bank zit al dagenlang in een negatieve spiraal. De bank van de omstreden beleggingsadviseur Jeroen Piqueur verloor zijn banklicentie en de financiële waakhond FSMA schorste het bedrijf als verzekeringsmakelaar. Het parket kreeg eerder ook al het verslag van de toezichthouder over zware onregelmatigheden en mogelijke strafrechtelijke inbreuken bij Optima Bank.

De bank ging koortsachtig op zoek naar een oplossing. Het probleem is dat in de sector niet direct iemand staat te trappelen om in deze fase in te stappen en de nek uit te steken. 

Vanmiddag oordeelde de raad van bestuur dan dat de voorliggende pistes tot overdracht van activa 'geen voldoende garanties bieden om binnen de vereiste termijn tot een oplossing te komen'. Daarop besloot de raad van bestuur het faillissement aan te vragen bij de rechtbank van koophandel te Gent, klinkt het in een persbericht. Een doorstartscenario wordt uitgesloten. 

Agressieve verkoopstechnieken

Optima heeft zijn thuisbasis in Gent en maakte een kwarteeuw grote sier met agressieve verkoopstechnieken. Er loopt via advocaat Geert Lenssens een strafklacht tegen Optima in verband met beleggers die belangrijke verliezen leden op hun verzekeringsproducten. 

De bank telt 8.000 tot 10.000 spaarders, die nu afwachten hoeveel geld ze zullen kunnen recupereren. De zichtrekeningen van Bank Optima zijn sinds vorige dinsdag geblokkeerd. 

Het Garantiefonds werd ingeschakeld om de tegoeden van gedupeerde klanten terug te betalen. Het Garantiefonds dekt tot 100.000 euro per persoon per bank. De Optima-klanten kunnen aanspraak maken op het Garantiefonds, maar tot dusver bleken amper 314 spaarders dat effectief te hebben gedaan.

Piqueur had zich garant gesteld voor de goede afwikkeling van de bank, maar nu zal moeten blijken hoeveel die garanties waard zijn. Op vraag van Optima zijn alvast twee bewindsvoerders aangeduid om de bezittingen van Piqueur te beheren en te beletten dat hij geld zou wegsluizen.

Bij Optima Bank werken 177 mensen. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen