Foto: reuters

Iraniër aangehouden voor mensensmokkel in Zeebrugge

De Brugse onderzoeksrechter heeft een 21-jarige Iraniër aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen. De verdachte richtte zich op vluchtelingen in de buurt van de Stella Mariskerk in Zeebrugge.

De arrestatie, naar aanleiding van een gecoördineerde actie in en om de haven van Zeebrugge, kadert in een lopend onderzoek. In de nacht van 11 op 12 april werd immers al een 21-jarige Iraniër op heterdaad betrapt in de haven van Zeebrugge. Drie vluchtelingen werden toen uit een trailer gehaald. De man zit nog steeds in voorhechtenis.

Het gerecht ontdekte dat de Iraniër deel uitmaakte van een organisatie die actief was in de buurt van de Stella Mariskerk in Zeebrugge.

'Van daaruit poogden zij de haven binnen te dringen om vluchtelingen die voldoende hadden betaald op of onder trailers te stoppen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Zij beslisten over het reilen en zeilen rond de kerk, en zij beslisten wie al dan niet kon worden gesmokkeld', aldus mensensmokkelmagistraat Frank Demeester.

Zeker een van de verdachten zou op het strand van Zeebrugge ook al geweld gebruikt hebben tegen een vluchtelinge. 'Met de arrestatie van deze twee personen is een actieve smokkelorganisatie in Zeebrugge ontmanteld', besluit de procureur.

Steun

De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé ziet een nieuwe piek in het aantal transitmigranten aan de kust. Waar het aantal opgepakte transitmigranten in het begin van het jaar nog tegen de 1.000 per maand opliep, viel dat cijfer in mei terug tot 335, het laagste cijfer van 2016. 'Maar we zien sinds kort een nieuwe opstoot. In de eerste zeven dagen van juni zitten we al aan 114', aldus Decaluwé, die extra middelen vraagt aan de federale politie. De lokale politie zal zich namelijk de komende maanden meer moeten richten op kusttoerisme.

Hij sluit niet uit dat er een nieuwe vluchtelingenroute is ontstaan richting Zeebrugge. 'Mensensmokkelaars worden creatiever met nieuwe pistes. Hier zit een organisatie achter, en mogelijk zijn er zelfs mensensmokkelaars aanwezig in Zeebrugge.'

Bron: BELGA
In het nieuws