Foto: BELGA

Kleine betalingen met Bancontact goedkoper

Vanaf vandaag worden betalingen met bancontact onder de 10 euro goedkoper voor sommige klanten. Volgens het NSZ willen 8 op 10 handelaren de toeslag afschaffen die zij voor kleine betalingen aanrekenen.

Op dit moment rekenen één op vijf handelaren een toeslag aan wanneer klanten elektronisch betalen, en dan vooral als het om kleine bedragen gaat kleiner dan 10 euro. En dat omdat zo’n kleine betaling de handelaar in verhouding relatief veel kost.

Vanaf vandaag gaat de factuur voor de handelaren echter fors naar beneden. Betalingen tot 5 euro worden liefst 60 procent goedkoper en kosten de handelaar vanaf vandaag slechts 2 eurocent meer. Betalingen tussen 5 en 10 euro worden 30 procent goedkoper en kosten de handelaar nu nog 5 eurocent.

Uit een enquête van de zelfstandigenorganisatie NSZ blijkt dan ook dat liefst 8 op de 10 handelaren die nog een toeslag aanrekenden voor kleine betalingen, die op hun beurt zullen laten vallen. En hoewel slechts een minderheid van de handelaren in ons land die toeslag aanrekenden aan hun klanten, zal het effect toch voelbaar zijn. Want uit cijfers van Bancontact bleek dat vorig jaar liefst een vijfde van alle elektronische betalingen vorig jaar kleine betalingen onder de 10 euro waren.

Voor de klanten die gaan winkelen bij handelaren die de toeslag voor kleine elektronische betalingen sowieso al niet aanrekenden, verandert er evenwel niets.

Minister van Economie en Consumentenzaken, Kris Peeters (CD&V) reageert positief op de tariefverlaging voor elektronisch betalen. Volgens hem verwerkt Bancontact-moeder Worldline jaarlijks 90 miljoen betalingen tot 5 euro. Tegelijk kondigt hij nieuwe maatregelen aan. Zo heeft Worldline de minister beloofd om zijn capaciteit in België te verdubbelen, wat het aantal operationele incidenten tijdens piekmomenten (zoals de kerstperiode) moet beperken en elektronisch betalen betrouwbaarder moet maken.

Er ligt volgens de minister ook een wetsontwerp klaar dat de Nationale Bank de bevoegdheid geeft om de verwerkers van elektronisch betaalverkeer concrete verplichtingen en sancties op te leggen.