• De Jaguar F-Pace doet denken aan Land Rover, maar kreeg toch een eigen identiteit.
Jaguar F-Pace

Nieuwkomer in SUV-top

In een groeiend SUV-segment wil de Jaguar F-Pace een graantje meepikken.

DESIGN

De F-Pace is de allereerste Sports Utility Vehicle van de Britse premiumconstructeur. Zo'n hoge Jaguar doet meteen denken aan de 4x4-modellen van zustermerk Land Rover, maar de ontwerpers konden de nieuwkomer toch een eigen identiteit geven. Vooraan zien we de herkenbare neus van de limousines en achteraan kreeg hij de achterlichten van de F-Type sportwagen. De 22 duimsvelgen, de grootste wielen in zijn categorie, maken van de F-Pace ten onrechte een boulevard-SUV want hij heeft ook off road heel wat in zijn mars.

TECHNIEK

Het 4,73 m lange koetswerk en het onderstel zijn voor tachtig procent van aluminium. Met dit materiaal kan het totale gewicht tot 1.665 kg worden beperkt voor de instapversie met 2.0 dieselmotor. Maar dat is een op de achterwielen aangedreven uitvoering. Wil je een 4x4-tractie, dan wordt hij 100 kg zwaarder en fors duurder. De 3.0 V6 compressor benzinemotor van 380 pk is de krachtigste F-Pace. Er is ook een 3.0 V6 turbodiesel van 300 pk maar de kleinere 2.0 diesel van 180 pk zal vooral klanten moeten winnen. Spijtig dat de 8-trapsautomaat enkel combineerbaar is met 4x4-tractie.

RIJGEDRAG

De 3.0 diesel kan meer bekoren met zijn machtige koppel en perfect werkende automatische versnellingsbak. Je mist het opwindende geluid van de V6 benzinemotor, maar deze laatste reageert brutaler op het gaspedaal. De remmen mogen wat meer bijtkracht tonen.

Met de 2.0 dieselmotor rijdt de F-Pace snediger door het lagere gewicht op de vooras. In de hernemingen neemt hij iets meer de tijd. Technische snufjes maken met het mogelijk steile hellingen volledig automatisch te beklimmen en af te dalen.

COMFORT

Grote personen zitten ook achteraan comfortabel en ruim. Het koffervolume is ongezien groot en dan zijn de rugleuningen van de achterbank nog niet neergeplooid. Alle versies hebben standaard een groot aanraakscherm en routenavigatie. Het infotainmentsysteem laat zich vlot bedienen.

CONCLUSIE

Alles wat je van een Jaguar mag verwachten, maar de F-Pace biedt iets nog meer.