Foto: Brecht Van Maele

Leemans: ‘Weinige goede in regeerverklaring wordt keer op keer vermorzeld’

‘De mensen zijn vandaag bijzonder kwaad wegens een dubbele ontgoocheling’, zei ACV-voorzitter Marc Leemans woensdagavond in zijn speech voor Rerum Novarum. ‘Eerst het aantreden van rechtse federale en Vlaamse regeringen en vervolgens omdat het weinige goede dat in de regeerverklaringen te lezen viel, keer op keer werd vermalen en vermorzeld.’

De christelijke arbeidersbeweging viert dit jaar 125 jaar Rerum Novarum, de in 1891 door paus Leo XIII geschreven encycliek. Leemans hield zijn speech dit jaar in het centrum van Gent.

De ACV-voorzitter toonde zich trots dat zijn vakbond op vandaag ‘nog steeds een cruciale rol speelt, ondanks 125 jaar antisyndicale retoriek’. De vakbondsman verwees in dat verband naar de uitspraken van Unizo-topman Karel Van Eetvelt. ‘Het democratisch recht op actievoeren heet sinds gisteren een daad van terrorisme... Hoe laag kan je vallen’, foeterde Leemans.

‘Joekel van een taxmisser’

De mensen zijn woedend, stelde Leemans, waarna hij minutenlang de regering en de werkgevers op de korrel nam. Zo is de taxshift, waar de ACV-voorzitter in zijn speech van vorig jaar nog nadrukkelijk om vroeg om de druk op de werknemers te verlichten, ‘een joekel van een taxmisser’ geworden.

Het sociaal overleg is dan weer ‘telkens opnieuw een slag in het gelaat’ geworden. ‘Elk unaniem akkoord onder sociale partners onderging de sjoemelsoftware van de regering-Michel’, luidde het.

‘Eerlijke bijdrage van iedereen’

Beweging.net vraagt naar aanleiding van Rerum Novarum een ‘eerlijke bijdrage van iedereen’. ‘Van Panama tot De Panne’, aldus voorzitter Patrick Develtere. Volgens hem worden alle groepen in de samenleving momenteel geviseerd, uitgezonderd de vermogenden.

‘Vandaag lijken alle groepen in de samenleving geviseerd, met een beurtrol. De ene groep al wat meer dan de andere. Er is maar één groep die de dans ontspringt - en dat zijn de vermogenden’, speechte Develtere aan de vooravond van het feest van de christelijke arbeidersbeweging.

Bron: BELGA
In het nieuws