Foto: EPA

Italiaanse regering investeert een miljard euro in cultureel erfgoed

De Italiaanse regering gaat fors investeren in het onderhoud en de restauratie van de belangrijkste cultuurhistorische monumenten. Het land heeft daarvoor een miljard euro uitgetrokken. Dat budget is al goedgekeurd en kan onmiddellijk gebruikt worden. Dat heeft de Italiaanse minister van Cultuur, Dario Franceschini, maandag aangekondigd.

Het gaat om ‘de grootste operatie voor het Italiaanse cultureel erfgoed in de geschiedenis van de republiek’, benadrukte Franceschini.

Met het geld moeten in het totaal 33 projecten die al jaren wachten op financiering, opgestart of voltooid worden, aldus de minister.

Pompeï

De projecten omvatten de heropbouw van de kathedraal en de stadsmuren van de historische stad L’Aquila (dertig miljoen), die in 2009 werd verwoest door een aardbeving, en de restauratie van het archeologisch museum van Napels (twintig miljoen). Daarnaast is er veertig miljoen euro vrijgemaakt voor het onderhoud van de stad Pompeï en ook veertig miljoen euro voor de renovatie van het Koninklijk Paleis van Caserta.

‘Dit bewijst dat de regering van premier Matteo Renzi gelooft in investeren in cultureel erfgoed’, zei Franceschini. ‘De regering is er zich van bewust dat het niet alleen haar plicht is, maar ook een kans is voor de groei van het land.’

Bron: BELGA
In het nieuws