Foto: ISOPIX

Groen wil 20 miljoen euro extra cultuursubsidies

Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) heeft gereageerd op de subsidieadviezen die gisteren bekend raakten. Gerenommeerde cultuurhuizen als NTGent, De Bijloke en Ultima Vez dreigen uit de boot te vallen. ‘Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zal nu moeten bewijzen wat hij waard is’, reageert Caron.

‘Organisaties die een positief advies krijgen, en toch geen geld krijgen. Dan snapt een kind dat er te weinig geld is. Er worden positieve adviezen afgeleverd voor een bedrag van zowat 106 miljoen euro, terwijl er vandaag slechts 86 miljoen in de pot zit, een verschil van 20 miljoen euro. Ofwel toont de minister nu zijn hart voor de sector en overtuigt hij zijn collega’s om aan de extra 20 miljoen te geraken, ofwel zal ons kunstenlandschap enorm verschralen’, zegt Caron.

‘Kan je je een Vlaams cultuurlandschap voorstellen zonder een NTGent of Stan, zonder de Zomer van Antwerpen, Ultima Vez, Villanella en Behoud De Begeerte? Ik alvast niet. Stuk voor stuk organisaties die volgens de adviescommissies subsidies verdienen, maar die onder het ijskoude zaagblad van 86 miljoen euro vallen. Deze regering van N-VA, CD&V en Open VLD hanteert de hakbijl voor de cultuursector’, zegt het Vlaams Parlementslid.

Het feit dat er zoveel gevestigde waarden bij de afvallers zitten wekt bij Caron enige vrees op. ‘De minister zal misschien geneigd zijn om andermaal, net als zijn voorgangster Joke Schauvliege (CD&V), de kaasschaaf te hanteren om enkele grote namen op te kunnen vissen. Maar dat gaat dan uiteraard ten koste van die organisaties die volgens de adviezen absoluut top zijn. De minister moet niet morrelen in de marge, hij moet vechten voor voldoende extra middelen’, besluit Caron.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden