Foto: rr

Peta wordt aandeelhouder van Prada om struisvogels te beschermen

De Amerikaanse tak van Peta heeft een aandeel gekocht in het Italiaanse modehuis Prada. Niet omdat de dierenrechtenorganisatie zo hoog oploopt met designertassen, wel omdat ze op die manier wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse bijeenkomsten van het bedrijf en van daaruit een diervriendelijker beleid kan eisen.

Dierenrechtenorganisatie Peta bracht recent nog een filmpje naar buiten waarin getoond werd hoe jonge struisvogels werden mishandeld voor handtassen. Om de kenmerkende 'puntjes' op het leer te krijgen, worden jonge dieren geplukt zonder verdoving en brutaal vermoord.

'Elke pokdalige Prada tas staat voor een gevoelige jonge struisvogel die op zijn kop werd gehangen en vervolgens werd gedood en geplukt in een ellendig en angstaanjagend slachthuis', aldus Peta-oprichter Ingrid Newkirk. 'Peta US brengt de strijd tegen wreedheid rechtstreeks naar Prada's directiekamer – en vraagt om een definitief einde aan handtassen gemaakt van struisvogelleer.'

Door aandelen te kopen van Prada, kan de dierenrechtenorganisatie de jaarlijkse bijeenkomsten bijwonen, daar vragen te stellen en door middels van een stem het bedrijf misschien dwingen om een einde te maken aan de verkoop van producten waarvoor exotische huiden gebruikt worden.

Het is een strategie die Peta vaker gebruikt: de organisatie is aandeelhouder van zo'n tachtig bedrijven, waaronder fastfoodketens, vleesverwerkingsbedrijven, modebedrijven en cosmeticaproducenten. Vorige zomer kost het nog een aandeel van het Franse luxelabel Hermès gekocht na de heisa over de slechte behandeling van krokodillen wiens huid wordt gebruikt voor handtassen en accessoires.

In het nieuws