‘Wij willen een sterke VRT’
Het besparingsplan roept vragen op bij de Vlaamse oppositiepartijen SP.A en Groen. Hoe zal de VRT de hoge verwachtingen kunnen blijven inlossen met zo’n banenverlies, vraagt Vlaams Parlementslid Katia Segers (SP.A) zich af. Haar collega Bart Caron (Groen) vreest voor het marktaandeel van de VRT.
Katia Segers noemt het Transformatieplan ‘menselijker en minder draconisch dan de eerste versie’, schrijft ze in een reactie. ‘Maar de bottom line blijft wel dezelfde: 220 voltijdse jobs moeten verdwijnen binnen de VRT. Met de 50 nieuwe jobs die erbij komen, blijven dit 170 jobs. Dat is een pak.’
Ze vraagt zich af hoe de VRT de hoge verwachtingen zal blijven inlossen, die onder meer door de Vlaamse regering zijn neergeschreven in een ‘zeer ambitieuze beheersovereenkomst’. Segers stelt zich ook vragen over de samenwerking van de VRT met de private media.
Een sterke openbare omroep is nodig, besluit Segers. Het is ‘de beste garantie op een sterk medialandschap, en sterke media zijn cruciaal in een gezonde democratie. Wij willen een sterke VRT én kwaliteitsvolle Vlaamse commerciële zenders’.
Kleinere VRT
Vlaams Parlementslid Bart Caron denkt dat het besparingsplan zal wegen op het marktaandeel van de VRT. ‘Het moge duidelijk zijn (...) dat het de bedoeling is een kleinere VRT te hebben. Ook qua marktaandeel.’
Caron wijst naar de dalende kijkcijfers van het eerste kwartaal van 2016. ‘De VRT doet het nu al iets slechter dan vorig jaar. Het zou het gevolg zijn van heruitzendingen op dinsdag, van onder andere Quiz me quick en van minder voetbal. Met andere woorden: eerdere besparingen laten zich al voelen. Het is onmogelijk om zelfde kwaliteit en kwantiteit te leveren met nog eens zo veel minder middelen.’
'Besparingen zijn deel van overeenkomst'
Wilfried Vandaele (N-VA), de ondervoorzitter van het Vlaams Parlement, wijst erop dat het Transformatieplan een uitwerking is van de nieuwe Beheersovereenkomst die de Vlaamse regering in december vorig jaar goedkeurde. 'De N-VA ziet het Transformatieplan als een kader waarbinnen het directiecomité nu kan onderhandelen met vakbonden en personeel. Doel is en blijft: een slankere en flexibeler openbare omroep, maar wel een sterke openbare omroep', zegt hij aan onze redactie.
Het is voor Vandaele dan ook belangrijk dat de VRT de beheersovereenkomst correct uitvoert. 'De besparingen zijn daar een onderdeel van. Het is logisch dat gekeken wordt naar organisatie, productie, techniek, personeel. Het is aan de VRT zelf om het traject keurig uit te werken. Het Transformatieplan is daar een aanzet toe.' Het Vlaams Parlement en de regering zijn op dit moment niet rechtstreeks betrokken, besluit hij.