Foto: photo news

'Wet laat strenge controle op festivalrugzakken niet toe'

De organisatoren van verschillende festivals zijn van plan om rugzakken toe te laten, ‘maar slechts na strenge controle’. Toch mag niet zomaar elke rugzak gecontroleerd worden, dicteert de wet.

De oproep van Jan Briers, gouverneur van Oost-Vlaanderen en voorzitter van de Federatie van Muziekfestivals, om rugzakken en handtassen uit veiligheidsoverwegingen te verbieden op festivals, is donderdag op een koude steen gevallen. In een gemeenschappelijk bericht lieten de organisatoren van de grote festivals weten dat ze rugzakken wél willen toelaten, zij het na strenge controle.

Maar heel erg streng kan die controle niet zijn, zegt David De Herdt, directeur van DMG Security, dat instaat voor de beveiliging van onder meer Rock Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop en Graspop. ‘Wij zouden graag grondig controleren op bijvoorbeeld wapens, messen, scheermesjes en peppersprays. Maar we mogen nauwelijks aanraken wat in een rugzak zit, laat staan dat we er dieper in mogen graven. Het is ons ook niet toegestaan om systematisch te controleren: het moet sporadisch gebeuren.’

De bewakingswet schrijft voor dat bewakingsagenten enkel oppervlakkig mogen fouilleren (zowel lichaam als rugzak), dat ze daarvoor de toestemming moeten hebben van de gefouilleerde en dat ze slechts steekproefgewijs tewerk mogen gaan. Ze mogen wel iemand die niet gefouilleerd wenst te worden, de toegang tot het terrein ontzeggen.

In het nieuws