Foto: Jim Harding/hedgehog house/minden pictures

Gentse Argen-X werkt samen met farmareus voor ontwikkeling kankerproduct

De Gentse biotechonderneming Argen-X, gespecialiseerd in het maken van krachtige menselijke antilichamen, kondigt een samenwerking aan met de Amerikaanse farmareus AbbVie voor de ontwikkeling van het immuno-kanker product ARGX-115.

De Amerikaanse farmareus AbbVie neemt een licentie op een potentieel geneesmiddel tegen kanker van het Belgische biotechbedrijf Argenx. De totale vergoeding  kan oplopen tot 625 miljoen dollar plus dubbelcijferige roylaties als het tot een geneesmiddel komt. 

Argen-X krijgt een upfront betaling van 40 miljoen dollar en bijkomend preklinische milestone betalingen van 20 miljoen euro. 'Er waren meerdere farmabedrijven die deze ontwikkeling in huis wilden halen', zegt Tim Van Hauwermeiren, ceo van Argenx.  'Antillichamen tegen kanker zijn hot, want ze worden gezien  als het middel om kanker te verslaan.' 

‘Dit is meer dan significant voor ons bedrijf dat op dit ogenblik een kaspositie heeft van iets meer dan 50 miljoen euro’, aldus Argen-X. ‘We zijn trots dat we ARGX-115 verder kunnen ontwikkelen en commercialiseren door de samenwerking met Abbvie.’

Lama’s

Argen-X is gespecialiseerd in de ontwikkeling van menselijke therapeutische antilichamen. De focus ligt op antilichaam-therapeutica voor kanker en auto-immuunindicaties (zoals de ziekte van Crohn).

Het allereerste werk voor Argen-X gebeurde aan de Universiteit van Utrecht maar Vlaanderen wist het bedrijf aan te trekken door het bieden van een actievere ondersteuning. Bovendien zetten ook nog eens enkele veteranen van het biotechbedrijf Ablynx, dat expertise heeft in antilichamen, hun schouders onder Argen-X. Ook Tim Van Hauwermeiren komt van Ablynx.

De antilichaam-markt is gigantisch in omvang. Ze wordt door specialisten op 40 miljard dollar geschat en is snelgroeiend. Onder meer lama’s spelen bij Argen-X daarin een rol. Lama’s hebben een actiever immuunsysteem dan muizen en ze leveren in regel krachtige antilichamen op.

Argen-X werd opgericht net na de val van Lehman Brothers in 2008 waardoor het last had om aan geld te geraken. Toch lukte het in vijf jaar tijd al in het vinden van 46 miljoen euro, vaak via Nederlandse durfkapitaalfondsen. Het Vlaamse IWT (Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) stopte het bedrijf al ruim 7 miljoen euro toe.

De podcasts van De Standaard