Foto: Shutterstock

Ziekenhuizen laten patiënten bewust te veel betalen

De Socialistische Mutualiteiten roepen op facturen van artsen en ziekenhuizen kritischer te bekijken. Het ziekenfonds recupereerde vorig jaar 400.000 euro na fouten. ‘Te veel aanrekenen gebeurt niet alleen per vergissing’, zegt topman Paul Callewaert.

Meer dan 1.500 klachten analyseerden de Socialistische Mutualiteiten vorig jaar. Die waren spontaan binnengelopen omdat de patiënt onraad had geroken. ‘In het merendeel van de gevallen was dat terecht’, zegt woordvoerster Katrien De Weirdt.

De klachten komen bij de juridische dienst van het ziekenfonds die bij fouten bemiddelt met de arts of het ziekenhuis, en desnoods juridische stappen onderneemt. Zo werd in 2015 bijna 400.000 euro ‘bespaard’.

Voor de Socialistische Mutualiteiten is de conclusie duidelijk. ‘In geval van twijfel win je best advies in. Vóór je betaalt, anders is het te laat’, zegt topman Paul Callewaert. Het zou niet mogen, zegt hij, dat wie na een ziekenhuisopname de rekening krijgt, die niet met een gerust hart kan betalen. Volgens Callewaert worden er bijvoorbeeld facturen twee jaar na datum verstuurd, terwijl dat niet is toegelaten. 

'Te ingewikkeld'

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van koepel Zorgnet-Icuro, begrijpt de verzuchtingen van de ziekenfondsen en juicht hun controles toe. ‘Facturen meer dan twee jaar na datum nog opsturen, is knettergek.’

Maar dat de fouten bewust gebeuren, wil de koepel niet gezegd hebben. Degadt hamert erop dat een ziekenhuisfactuur opstellen nu te ingewikkeld is. Een van de redenen is dat voor ingrepen die gelijkaardig zijn, toch andere tarieven aangerekend moeten worden. ‘Op de lijst van de ziekteverzekering staan samen 6.000 verschillende tarieven. Een kat vindt er haar jongen niet in terug.’ Zorgnet hoopt nog dit jaar grote stappen te zetten in het inkorten van de lijst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden