Foto: AFP

Kunstexpert: ‘Gevonden schilderij is van Caravaggio’

Een schilderij dat in 2014 werd gevonden op een zolder in het Franse Toulouse, is een authentiek werk van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Dat heeft kunstexpert Eric Turquin gezegd op een persconferentie in Parijs.

‘De specifieke lichtwerking en de energie van Caravaggio, zonder correcties en van een vaste hand, en de afgebeelde materie, wijzen erop dat het schilderij authentiek is’, zegt Turquin. Hij voegt daaraan toe dat andere collega’s misschien voorzichtiger zouden zijn in hun oordeel.

Het werk werd in april 2014 op de zolder van een huis in de regio Toulouse gevonden toen de eigenaars een waterlek wilden herstellen.

Het doek is een voorstelling van de Bijbelse figuur Judith die een Assyrische generaal, Holofernes, onthoofdt. Het zou geschilderd zijn tussen 1600 en 1610 en zo’n honderd jaar later verloren zijn gegaan.

In Rome hangt een andere versie van het schilderij.

Op 31 maart had het Franse ministerie van Cultuur het werk nog tegengehouden, toen de eigenaars een exportcertificaat aanvroegen. Het ministerie wilde dat het werk in Frankrijk bleef tot experts het doek onderzochten.

Kunstexpert: ‘Gevonden schilderij is van Caravaggio’
Foto: AFP
Bron: BELGA
In het nieuws