
Stropers viseren Vlaamse reeën
Zeven jaar geleden, in de tv-serie Van vlees en bloed, was het nog kolderieke fictie. Slager André Vangenechten ging in het geniep een ree stropen, om die in de ‘enige échte Vangenechten-pens’ te draaien. Maar hij maakte een foutje: hij schoot een reebok die gevolgd werd met een zendertje, en werd betrapt.
Tegenwoordig gebeurt het echt in natuurgebied Denderbelle Broek. Vier reeën werden er de voorbije maanden illegaal geschoten. Het trieste dieptepunt volgde gisternacht. ‘Het was een van de oudste bokken in de streek’, zegt jager Lieven Busschaert. ‘Een prachtbeest, met een geparelde kroon. Hij was de leider van de roedel en stond in voor heel wat dekkingen. Gisterochtend troffen we hem dood aan. Hij werd geraakt in de bil, is nog even verder gestrompeld, en is uiteindelijk door zijn poten gezakt. Onvindbaar voor de daders.’
Jagers mogen op reeën schieten in Vlaanderen, maar alleen om de populatie op peil te houden. ‘Zo’n beest zouden we nooit doden’, zegt Busschaert. Volgens hem is dit het werk van stropers. Nu de ree het goed doet in Vlaanderen, komt ze in hun vizier. ‘Die mannen lopen ’s nachts rond met zware jachtgeweren’, zegt opzichter John Buggenhout. ‘Daar kan ik moeilijk iets tegen beginnen.’
Levensgevaarlijk
Het probleem doet zich in heel Vlaanderen voor. ‘Inspecteurs zijn hier onderbemand’, zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. ‘Die stropers gaan driest te werk en schieten met scherp. Je kan hen niet in je eentje achterna lopen, dat is levensgevaarlijk.’
In Denderbelle rekenen ze daarom vooral op camera’s. Een daarvan kon gisterochtend drie verdachte individuen filmen.
Maar waarom doen stropers zoveel moeite voor een stuk reeënvlees? Dat ligt toch ook gewoon in de supermarkt? ‘Dat vlees in de supermarkt komt vaak van gekweekte dieren die altijd hetzelfde voedsel kregen’, zegt Busschaert. ‘Echt wild smaakt helemaal anders. Er bestaat een illegale markt voor. Dit vlees wordt voor veel geld verkocht.’ Aan restaurants bijvoorbeeld. Of aan slagerijen.