Foto: Photo News

‘Modemerken verzwijgen wreed geheim achter luxetassen’

Wereldsterren betalen gewillig duizenden euro’s voor handtassen uit struisvogelleder, maar volgens Peta worden de dieren die het leer leveren allesbehalve fraai behandeld. In een filmpje toont de dierenrechtenorganisatie hoe de struisvogels afzien in naam van de mode en de organisatie hoopt dat luxemerken zoals Hermès, Prada en Louis Vuitton niet meer voor het materiaal kiezen.

Tassen uit struisvogelleer zijn felbegeerde accessoires in Hollywood, maar ze zijn zeldzaam en kosten daardoor algauw een paar duizend euro. Ontwerpster Victoria Beckham en model Rosie Huntington-Whiteley hebben er veel geld voor over, net als actrices Sienna Miller, Keira Knightley en Catherine Zeta-Jones die al met een exemplaar aan hun arm werden gesignaleerd.

Het leer is populair omdat het een hobbelige structuur heeft, maar Peta toont op zijn site dat de typische puntjes op het leer niet vanzelf ontstaan. Enkele dierenrechtenactivisten gingen in september vorig jaar undercover naar de twee grootste struisvogelkwekerijen ter wereld in Zuid-Afrika om er de werkwijze te bekijken.

De kenmerkende hobbels van het leer zijn de follikels van op de dieren hun rug, waar hun veren vaak zonder verdoving worden uitgerukt. Dat is verboden door de World Ostrich Association (WOA), maar de activisten zagen dat die niet werd nageleefd en onverdoofd pluimen een routineklus was. De gestresseerde dieren worden vervolgens geslacht voor de ogen van hun soortgenoten.

De meeste struisvogels in de kwekerijen zijn amper een jaar oud, terwijl ze in het wild gemakkelijk veertig jaar kunnen worden en drie jaar bij hun ouders blijven. De problematiek van de struisvogelkwekerijen is niet nieuw, maar de undercover reportage wordt nu druk opgepikt door Britse media.

Intussen is het filmpje (opgelet: schokkende beelden) al meer dan zes miljoen keer bekeken en staan er meer dan 111.000 handtekeningen op de online petitie die modehuizen ertoe wil aanzetten om niet langer voor struisvogelleder te kiezen.

De podcasts van De Standaard