Foto: REUTERS

Al-Jazeera kondigt 500 ontslagen aan

De Qatarese nieuwszender Al-Jazeera heeft wereldwijd een ‘500-tal ontslagen’ aangekondigd. Het merendeel van de ontslagen, 60 procent, valt in het emiraat zelf.

Bedoeling is ‘de productiviteit te optimaliseren’ en de positie van de zender ‘als leider’ te handhaven in het licht van de grote veranderingen in het medialandschap, zegt directeur-generaal Mostefa Souag.

De ontslagen volgen twee maanden na de aankondiging van het sluiten van Al-Jazeera America. Daarbij werden ongeveer 700 mensen ontslagen. De Amerikaanse nieuwszender trok in primetime soms slechts 30.000 kijkers en was daarmee verre van rendabel.

Al-Jazeera (letterlijke betekenis: ‘het schiereiland’) is onderdeel van de Qatar Media Corporation, een staatsbedrijf in handen van sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. De zender werd opgericht als tegenhanger van CNN. Wereldwijd heeft hij zo’n 4.500 werknemers.

Qatar sukkelt, zoals momenteel zovele olie- en gasproducerende landen, met de globale instorting van de energieprijzen en dat heeft ook een impact op het staatsbedrijf.

Al-Jazeera werd opgericht in 1996 en heeft sindsdien bijna alle journalistieke prijzen gewonnen.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen