Weet jij wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt?

Weet jij wat te doen als iemand getroffen wordt door een hartstilstand? Kan je reanimeren, en vooral, zou je het durven? De Cardiologische Liga zet donderdag een groot aantal ‘HartRidders’, mensen die iemand met een hartstilstand gered hebben, in de bloemetjes en roept iedereen op om hetzelfde te doen als je er ooit mee geconfronteerd wordt.

In België worden jaarlijks zo’n 10.000.mensen getroffen door een hartaanval op straat, op het werk of thuis. Als de reanimatie bij een hartstilstand binnen de zes minuten wordt opgestart, is de overlevingskans 50 tot 70 procent. Anders is de kans op overleven miniem.

‘Met ons project “Durf redden” willen we jaarlijks 3.000 slachtoffers redden’, zegt dokter Freddy Van de Casseye, voorzitter van de Cardiologische Liga. Onder meer via getuigenissen van slachtoffers en ‘helden’ hoopt men mensen te doen inzien hoe belangrijk het is om snel hulp te bieden en dat iedereen het kan.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil reanimatie zelfs opnemen in de eindtermen voor het middelbaar onderwijs en haalde, om het belang er van in de verf te zetten, het voorbeeld aan van drie tieners die vorig jaar in Asse een man hebben gered door hem te reanimeren.

Dries De Backer, Jade De Neve en Lyota Van Kerckhoven, alle drie nog geen twintig jaar oud, zagen vanuit hun wagen een zestiger op de fiets over de weg zwalpen en vallen. ‘We hadden direct gezien dat hij onwel was geworden. Het zag er niet goed uit. Hij had stuiptrekkingen en verloor het bewustzijn. We zijn onmiddellijk de reanimatie begonnen.’

De man werd in kritieke toestand naar het UZ in Brussel gebracht en overleefde het. Zonder de drie jongeren, die een cursus EHBO hadden gevolgd, had hij geen schijn van kans gemaakt.

Wat is de oorzaak van een hartstilstand?

Een hartstilstand is vaak een acuut hartinfarct, waardoor hartritmestoornissen kunnen ontstaan. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een ziekte aan de hartspier, een ontsteking aan de hartspier, hartfalen of een elektriciteitsongeval. Soms spelen erfelijke oorzaken een rol.

Het hart kan ook tot stilstand komen door problemen met de ademhaling, bijvoorbeeld bij verstikking of verdrinking, klinkt het bij het Rode Kruis.

Wat zijn de gevolgen van een hartstilstand?

Omdat er geen zuurstofrijk bloed meer rondgepompt wordt, leidt een hartstilstand binnen een paar seconden tot bewusteloosheid. Dit komt omdat de hersenen als eerste orgaan reageren op het zuurstoftekort. Als het slachtoffer niet gereanimeerd wordt, sterven organen af. Zonder reanimatie leidt een hartstilstand tot de dood.

Hoe zie ik dat iemand een hartstilstand heeft en niet gewoon viel?

Een slachtoffer van een hartstilstand is bewusteloos. Hij of zij reageert niet. Het slachtoffer ademt niet of de ademhaling is abnormaal.

Wat moet je doen?

Controleer of er nog een hartslag is. Alarmeer onmiddellijk de hulpdiensten (112). Zeg duidelijk wie je bent, waar je bent en wat het probleem is. Zeg dat het vermoedelijk om een hartstilstand gaat en dat het slachtoffer buiten bewustzijn is. Dan stuurt de operator een medisch team en gaat er geen tijd verloren.

Je kan ook iemand anders vragen om de hulpdiensten te bellen. Maar zorg dat je kan horen dat hij belt om zeker te zijn of de hulpdiensten verwittigd zijn.

Start de reanimatie. Is er een AED of defibrilator in de buurt, volg dan nauwkeurig de instructies. Zelfs al u geen opleiding heeft gevolgd, kan u er mee werken omdat het toestel zelf stap voor stap zegt wat u moet doen.

Is er geen toestel voorhanden, start dan de hartmassage, afgewisseld met mond-op-mondbeademing. De techniek die overal wordt aangeleerd, bestaat uit dertig hartmassages afgewisseld met twee beademingen. Zorg dat bij de hartmassage het borstbeen 5 tot 6 centimeter wordt ingedrukt. Stop niet voor de ambulanciers het overnemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen