Foto: BELGA

‘Vlaams Parlement moet zelf heft in handen nemen’ voor Vlaamse grondwet

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is verheugd dat nu ook de Vlaamse minister-president zich als voorstander van een Vlaamse grondwet out, al heeft hij bedenkingen over de oprechtheid van het pleidooi.

Van Grieken herinnert eraan dat het Vlaams Belang de eerste partij was die een ontwerptekst voor een Vlaamse grondwet op papier zette, en dat de fractie op 30 september 2015 een voorstel van resolutie ‘betreffende een proeve van grondwet voor de toekomstige onafhankelijke Vlaamse staat’ indiende. Voor Van Grieken moet het Vlaams Parlement dan ook zelf het heft in handen, om klaar te zijn met het werk wanneer het momentum voor onafhankelijkheid zich aandient.

‘Het opstellen van een Vlaamse grondwet is niet voorzien in het Vlaamse, noch in het federale regeerakkoord en de regeringspartners maakten reeds bij herhaling duidelijk dat er deze legislatuur een communautaire stilstand van kracht is’, twijfelt hij aan Bourgeois’ oprechtheid. Van Grieken vreest dat dit pleidooi andermaal beperkt zal blijven tot een nieuw vrijblijvend proefballonnetje om de Vlaamsgezinde kiezer te paaien.

Voor Tom Van Grieken volstaat de oproep van Bourgeois aan de federale regering ook niet. ‘De minister-president maakt zich er door een eenvoudige oproep aan de federale regering voor een grondwetsherziening nogal gemakkelijk vanaf. Om het debat niet te laten doodbloeden, zal het Vlaams Belang verzoeken om het eigen voorstel in het Vlaams Parlement te agenderen. De ontwerptekst van grondwet die het Vlaams Belang indiende, voorziet onder meer ook bindende Vlaamse referenda.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen