Foto: evk

Druk van transitmigranten in Zeebrugge neemt af

De grenscontroles aan de Frans-Belgische grens zorgen voor minder druk van transitmigranten en illegalen in Zeebrugge. Dat blijkt uit de meeste recente cijfers waarover provinciegouverneur Carl Decaluwé beschikt.

Tot enkele weken geleden werd 64 procent van het totale aantal transitmigranten in West-Vlaanderen opgepakt in Zeebrugge, maar het gemiddelde voor februari daalde tot 39 procent. In de maand februari zijn er in West-Vlaanderen 974 illegale vluchtelingen opgepakt, voornamelijk aan de kust. In diezelfde periode vorig jaar waren dat er nog maar 115.

De cijfers hadden nog veel hoger kunnen liggen, maar de grenscontroles aan de Frans-Belgische grens ter hoogte van Veurne en De Panne laten zich voelen in de cijfers. 'Halfweg zaten we al rond 750 opgepakte vluchtelingen. We zien dat de grenscontroles toch ontradend werken', aldus de gouverneur.

Ook de druk in Zeebrugge neemt af. Tot enkele weken geleden werd 64 procent van de in West-Vlaanderen opgepakte illegale vluchtelingen opgepakt in Zeebrugge. Dat maandgemiddelde is teruggevallen tot 39 procent. 'Ook hierin zien we het ontradingseffect', aldus de gouverneur. De cijfers liggen daarmee terug in lijn met het jaargemiddelde van 2015, toen dat 35 procent was.

In de eerste twee maanden van 2016 zijn er al zestien mensensmokkelaars aangehouden, elf in Veurne en vijf rond de haven van Zeebrugge. In heel 2015 werden 41 mensensmokkelaars aangehouden.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard