'Brand Indaver onder controle'

Bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver in de Antwerpse haven heeft zich vrijdagnamiddag een zware explosie voorgedaan. De rookpluim, die van kilometers ver te zien was, is ondertussen verdwenen en de brand is geblust. Indaver meldt dat niemand gewond is geraakt. Het is voor de omwonenden in Stabroek niet langer nodig ramen en deuren te sluiten.

De hulpdiensten rukten massaal uit naar het bedrijf aan de Poldervlietweg. De coördinatiefase van het rampenplan is afgekondigd. De brandweer deed metingen van de rook én vroeg aan inwoners van Stabroek en ruime omgeving om ramen en deuren gesloten te houden. Maar die waarschuwing werd rond 19u ingetrokken. Ook het rampenplan werd rond dat moment afgeblazen.

Volgens Indaver zelf ging het om één hevige explosie, gevolgd door drie branden. De ontploffing deed zich voor in een tank met solventen. Het bedrijf, met op het moment van de ontploffing 117 aanwezige personeelsleden, werd ontruimd. De brandweer heeft ondertussen de brand onder controle en is bezig met het koelen van de tankwagens om oververhitting te voorkomen. Brandweer Zone Rand assisteert met vijftien brandweerwagens om de watervoorziening vlot te doen verlopen. De rookpluim, die van kilometers ver te zien was, is verdwenen.

Indaver bevestigt dat er geen slachtoffers zijn. Door de explosie is de R2 tussen de A12 en de Tijsmanstunnel in beide richtingen afgesloten. Maar ook die maatregel was vanaf 19u niet langer van kracht.

De oorzaak van de explosie moet volgens Indaver nog voort onderzocht worden. 'Het is nog niet duidelijk in welke van de getroffen citernes het gebeurd is: een met solventen erin of een met organische stoffen', zegt woordvoerster Inge Baertsoen. 'Gelukkig vielen er geen gewonden en kon al ons personeel op een veilige manier de site verlaten.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden