Foto: BELGAIMAGE

Al 100.000 asielzoekers kwamen dit jaar naar Europa

In 2015 brak de vluchtelingenstroom alle records. Maar 2016 is nog geen twee maanden ver en Europa ontving al 100.000 asielzoekers: een aantal dat vorig jaar pas in juli werd bereikt.

Al meer dan honderdduizend mensen zijn sinds het begin van het jaar de Middellandse Zee overgestoken om Zuid-Europa te bereiken. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Vorig jaar werd dat aantal pas bereikt in juli. En het ziet er niet naar uit dat de toestroom de komende maanden zal afnemen.

Het overgrote deel van de asielzoekers maakt de oversteek van Turkije naar Griekenland (102.547 personen) tegenover een klein deel (7.500 personen) van de Noord-Afrikaanse kust naar Italië.

Sinds het begin van het jaar kwamen al 410 personen om of geraakten ze vermist, tegenover ongeveer 3.700 in volledig 2015.

Van alle migranten die deze maand zijn aangekomen in Griekenland, komt bijna de helft uit Syrië, een kwart uit Afghanistan en een zesde uit Irak, concludeert de IOM uit Griekse statistieken. De migranten die aankomen op de Italiaanse kust zijn volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) grotendeels afkomstig uit Afrikaanse landen zoals Nigeria, Gambia, Guinee, Senegal en Marokko.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard