
'Uit EU stappen zal jarenlang negatieve gevolgen hebben'
Het Brits parlement heeft in een levendig en deels luidruchtig debat gediscussieerd over de voor- en nadelen van het EU-lidmaatschap. Premier David Cameron bleef achter het akkoord staan dat hij met de Europese leiders heeft bereikt. Het parlement reageerde erg verdeeld.
Cameron verklaarde maandag voor de volksvertegenwoordigers in Londen dat Groot-Brittannië op economisch vlak en op het gebied van veiligheid beter af is binnen de EU, ook als de Europese Unie bijkomende hervormingen nodig heeft. Uit de EU stappen zal jarenlang negatieve gevolgen hebben voor de werkende Britten, waarschuwde hij.
Degenen die voorstander zijn van een uitstap lopen het risico op onzekere tijden, 'een sprong in het onbekende', voegde Cameron eraan toe. ‘Als het over jobs gaat, kan je niet gewoon zeggen dat alles goed zal gaan. Je moet goed nadenken over een Brexit.’ Hij waarschuwde ook voor de militaire dreigingen door Rusland en de Islamitische Staat (IS). ‘Het is niet het moment om het Westen te verdelen.’ Cameron beschuldigt de voorstanders van een vertrek ervan ook geen alternatief te hebben. 'Ze moeten laten weten wat de gevolgen zijn van een vertrek'.
'Nee is nee'
In de meer dan twee uur durende discussie waarschuwde Cameron dat een 'nee' op het referendum van 23 juni onherroepelijk is. Er komen dan geen nieuwe onderhandelingen meer, en Groot-Brittannië zou dan uit de Europese Unie verdwijnen. De scheiding alsnog ongedaan maken zou moeilijk worden.
Applaus
Het leverde Cameron veel meeval op. Na afloop van zijn toespraak kreeg hij van zowel meerderheids- als oppositieleden een staande ovatie. Maar geen enkele partij stond volledig achter Cameron. Aan beide kanten weigerde een deel van de parlementsleden ostentatief om de premier te steunen.
Het socialistische boegbeeld Jeremy Corbyn gaf aan blij te zijn dat het 'circus' van de onderhandelingen met de Europese leiders achter de rug is. Zijn partij wil nu echt de voordelen van het lidmaatschap onder de aandacht brengen, aldus de Labour-voorzitter.
Johnson
Cameron veroorloofde zich overigens een sneer naar de Londense burgemeester Boris Johnson, die voor een Brexit is en die gezien wordt als kandidaat-opvolger van Cameron in de conservatieve regeringspartij: ‘Ik ben geen kandidaat voor een herverkiezing. Ik streef geen ander doel na’. Johnson had de premier gevraagd in hoeverre het in Brussel bereikte compromis de nationale soevereiniteit versterkt. Hij zag af van een lange verklaring.