Foto: Reuters

‘Economische kost van Brexit zou voordelen overtreffen’

Als Groot-Brittannië ervoor kiest de Europese Unie te verlaten, dan zal de kost die dat met zich meebrengt de mogelijke voordelen overtreffen. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar Moody’s.

Als Brits premier David Cameron niet kan verhinderen dat de Britten op 23 juni voor een Brexit kiezen, dan bestaat het risico dat de kredietwaardigheid van zijn land klappen krijgt. Daarvoor waarschuwt kredietbeoordelaar Moody’s, dat Groot-Brittannië vandaag nog een zeer goede AA1-rating toekent.

Een verlaging daarvan zou het voor de Britse overheid duurder maken om leningen aan te gaan en kan leiden tot ‘een lange periode van onzekerheid’, aldus Moody’s.

Dat het referendum over de Brexit al in juni zal plaatsvinden, is een goede zaak, zei vice-voorzitster Kathrin Muehlbronner. ‘Maar dat gezegd zijnde blijft de uitkomst ervan wijd open. Volgens ons zou een beslissing om de EU te verlaten negatief zijn voor de Britse kredietwaardigheid. Tenzij het land erin slaagt een handelsverdrag met de EU te sluiten waarin op zijn minst enkele van de voordelen van EU-lidmaatschap behouden blijven, zal de export van Groot-Brittannië lijden onder een Brexit.’

Renzi

Ook Italiaans premier Matteo Renzi liet optekenen dat niet de Europese Unie, maar Londen de grootste verliezer zou zijn bij een Brexit. 'Als Groot-Brittannië ervoor kiest te vertrekken, dan zullen de grootste problemen voor rekening zijn van het land, zijn bedrijven en zijn burgers', klonk het. 'En niet voor de burgers van de Europese Unie.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden