Brexit-referendum maakt Britse munt goedkoper

Pond op laagste niveau sinds 2009

Het Britse pond blijft terrein verliezen na de aankondiging van de Londense burgemeester Boris Johnson dat hij het Brexit-kamp steunt. Tegenover de dollar zit het pond nu op zijn laagste niveau sinds 2009. Ook tegenover de euro moet de Britse munt terrein prijsgeven.

Het wordt in Groot-Brittannië een lange aftelling naar het referendum waarbij de Britten mogen beslissen of ze uit de Europese Unie zullen stappen. Het feit dat Boris Johnson zich uitgelaten heeft vóór de Britse uitstap uit de Europese Unie heeft de munt een serieuze knauw gegeven. Dat de markten bezorgd zijn over de Brexit, is duidelijk.

Het pond zakte vanmiddag naar het laagste niveau tegenover de dollar in bijna zeven jaar. Voor een pond krijg je nu 1,406 dollar,  2,3 procent minder dan eind vorige week. Nooit eerder sinds het aantreden van premier David Cameron stond de Britse munt zo zwak tegenover de dollar. 

Ook tegenover de euro verloor de Britse munt terrein, al is het verlies met zowat 1 procent hier een pak kleiner. Een pond is nu 1,277 euro waard, zowat 1,25 eurocent minder dan vrijdag. Hier gaat het om het laagste punt sinds een week.

Negatief

Bij een bevraging door Reuters van een panel van 28 economen zei het overgrote deel dat een Brexit negatieve gevolgen zou hebben voor de Britse economie. Liefst 27 van de 28 bevraagde economen zei dat de Britten slechter af zouden zijn als die de EU zouden verlaten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen