'Na Brexit, nieuw Schots referendum'

Schotland bevestigt dat het deel wil blijven uitmaken van de Europese Unie. Dat heeft eerste minister Nicola Sturgeon gezegd. Als de inwoners van het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit kiezen, dan verhoogt dit de druk voor een nieuw referendum over onafhankelijkheid, zegt voormalig Schots minister-president Alex Salmond.

Eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon heeft haar steun bevestigd voor het 'No'-camp bij het Brexit-referendum. 'De uitslag van de onderhandelingen die Cameron voerde met de Europese Unie zal een passioneel voorstander van de Europese Unie, zoals mij, niet van mening doen veranderen', zei ze. 'Net zomin als dat die uitslag een Brexit-aanhanger van kamp zal doen wisselen'

In 2014 vond in Schotland een historisch referendum plaats over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk. 55 procent van de Schotten verwierp die onafhankelijkheid toen. Mogelijk krijgen de voorstanders binnenkort een nieuwe kans. Alles hangt af van de uitkomst van het Brexit-referendum op 23 juni.

Het is al langer geweten dat de Schotten, in tegenstelling tot de Engelsen, de Europese Unie een warm hart toedragen. Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Schotten in de Unie wil blijven.

Als de Britten zouden beslissen de unie te verlaten, dan zou de druk dan ook erg groot worden om een nieuw Schots referendum over onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk te organiseren. Dat zegt Alex Salmond, voormalig minister-president van Schotland.

'Het referendum is een dubbeltje op zijn kant', zei hij aan de BBC. 'De uitslag zal volledig afhangen van hoe het lidmaatschap aan de bevolking wordt gepresenteerd. Ik spreek me niet uit over het akkoord dat Cameron in Brussel heeft afgesloten. Naar mijn mening gaat het over thema's in de marge.'

Helaas voor de Schotten vormen ze slechts een minderheid van 5 miljoen mensen binnen het Verenigd Koninkrijk, tegenover een meerderheid van zo'n 53 miljoen Engelsen. 'Als het veel grotere Engelse electoraat ons tegen onze wil uit de Europese Unie sleurt, dan zou de druk voor een nieuwe Schots referendum over onafhankelijkheid in geen tijd onweerstaanbaar zijn', waarschuwt Salmond.

Johnson zegt 'Yes'

Vrijdag werd op een Europese top in Brussel een akkoord bereikt over de ‘nieuwe speciale status’ van Groot-Brittannië binnen de Europese Unie. Op donderdag 23 juni houden de Britten een volksraadpleging over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.

De Britse premier David Cameron zei gisteren dat de regering de Britten zou adviseren om te stemmen voor een verlengd verblijf in de EU. Hij voegde eraan toe dat ‘individuele leden’ van zijn regering de ‘vrijheid hadden om naar eigen goeddunken campagne te voeren’ voor of tegen een Brexit. ‘Maar het is mijn verantwoordelijkheid als eerste minister om openhartig te praten over wat er goed is voor het land.’

Boris Johnson was  de laatste leidende figuur binnen de conservatieve partij, de Tories, van Cameron die nog geen standpunt had ingenomen. 'Ik zou tegen Boris zeggen wat ik tegen iedereen zeg, namelijk dat we veiliger, sterker en beter af zullen zijn binnen de Europese Unie', probeerde de premier de Londense burgemeester zondag in een BBC-tv-show nog te overtuigen. Binnen de regering-Cameron zijn er zes ministers die het "Leave"-kamp kiezen, onder wie minister van Justitie Michael Gove, een goede vriend van Cameron.

De oproep van Cameron aan Johnson viel echter in dovemansoren, want enkele uren later zei Johnson, de flamboyante burgemeester van Londen en minister zonder portefeuille in de regering Cameron dat hij heeft beslist om te gaan campagne voeren voor een brexit. "Ik wil een betere deal voor de mensen van dit land, zodat zij geld uitsparen en hun lot opnieuw in eigen handen nemen. Ik denk echt dat het daarom draait", verklaarde Johnson voor zijn woning in Londen.

Johnson is niet overtuigd van de deal, al vindt hij dat zijn partijgenoot Cameron "het fantastisch deed" op de EU-top eerder deze week. "Ik denk niet dat ook maar één iemand realitischerwijze kan claimen dat het akkoord een fundamentele hervorming omvat van de Europese Unie of van de Britse relatie met de EU", zei hij echter. Johnson blijft erbij dat "er te veel wetgeving komt vanuit de EU".
De Londense burgemeester voegde nog toe dat hij niet zal deelnemen aan tv-debatten tegen zijn partij.
 

 

Bron: BBC

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen