Foto: EPA

Brits referendum over lidmaatschap EU op 23 juni

De Britten houden op donderdag 23 juni een volksraadpleging over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat maakte premier David Cameron bekend. Vrijdag werd op een Europese top in Brussel een akkoord bereikt over die ‘nieuwe speciale status’ van Groot-Brittannië binnen de Europese Unie. Vanmorgen was er een kabinetsbijeenkomst in Londen. Nadien maakte Cameron de datum voor het referendum bekend.

Nadat vrijdagavond op de Europese top in Brussel een akkoord over de Britse status binnen de Unie was bereikt, zei Cameron zaterdag na een speciale kabinetsraad in Londen - uitzonderlijk gehouden op een zaterdag - dat zijn regering is overeengekomen de Britten aan te raden in een hervormde EU te blijven, hoewel hij naar eigen zeggen 'niet van Brussel, maar van Groot-Brittannië houdt'.

Hij voegde eraan toe dat 'individuele leden' van zijn regering de 'vrijheid hebben om naar eigen goeddunken campagne te voeren' voor of tegen een Brexit. 'Maar het is mijn verantwoordelijkheid als eerste minister om openhartig te praten over wat er goed is voor het land.'

'De keuze draait om de kern van van het land dat we willen zijn en de toekomst van onze kinderen. Het gaat erom hoe wij omgaan met onze buurlanden om jobs, welvaart en financiële veiligheid voor onze gezinnen te scheppen', zei de conservatieve regeringsleider.
Groot-Brittannië zal sterker, veiliger en welvarender zijn binnen een hervormde Unie', aldus Cameron. Hij legde uit dat Londen zodoende met zijn Europese 'partners' kan samenwerken in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme. Zijn land zal sterker zijn binnen de EU omdat het 'van binnenuit belangrijke beslissingen' kan nemen inzake handel en veiligheid, en binnen de eengemaakte markt vrij handel kan drijven.

'Gemiste kans'

Cameron mag dan al aangeven dat hij het EU-lidmaatschap met 'hart en ziel' zal verdedigen, hij wordt een lastige klus om een meerderheid van zijn landgenoten te overtuigen. Eurosceptici in Londen hadden al snel kritiek op het akkoord dat in Brussel gesloten werd. ‘Het is het papier niet waard waarop het is neergeschreven’, zei Nigel Farage van de rechtspopulistische UKIP vrijdagavond.

Labour-leider Jeremy Corbyn spreekt volgens de commerciële zender ITV van een 'gemiste kans' voor Cameron die hervormingen heeft onderhandeld 'die grotendeels irrelevant zijn voor de problemen waarmee de meeste Britten te kampen hebben'. Voor de premier was de relatie van zijn land met de Europese Unie slechts een 'bijzaak' om tegenstanders in zijn Conservatieve Partij te sussen.
Corbyn kondigde aan dat de Arbeidspartij ervoor zal ijveren dat Londen binnen de EU blijft.

Britse media schatten in dat minstens vier ministers zich niet achter Cameron zullen scharen en bij het referendum zullen aansturen op een uittrede van Londen uit de Europese Unie. Onder hen minister van Justitie. Michael Gove, tot voorheen een nauwe bondgenoot van de conservatieve premier. Tot een vijfde van zijn Tories zou een Brexit verkiezen.

'Magere oogst'

Volgens de editorialist van de gezaghebbende krant The Times leverde de top van Brussel maar een 'magere oogst' op. 'Men wist dat Cameron uit het land van de chocolade slechts caramel zou meebrengen.' De conservatieve Daily Telegraph sloot zich daarbij aan, terwijl volgens de eveneens conservatieve Daily Express Cameron 'teruggekrabbeld' is. De kwaliteitskrant The Guardian spreekt van een 'praktisch pakket' en zei een blijvend lidmaatschap in de EU te zullen steunen 'wat er ook gebeurt'.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen