Foto: rr

Golf van fraudemails besmet Vlaamse kmo’s

De federale politie en beveiligingsbedrijf Vasco merken dat cybercriminelen het de jongste tijd meer en meer gemunt hebben op Vlaamse bedrijven. ‘Er is een golf van ransomware aan de gang.’

Goed gemaakte fraudemails in vlekkeloos Nederlands waarin wordt gevraagd om in de bijlage een factuur te vinden: Vlaamse bedrijven en andere organisaties werden de jongste weken en maanden overspoeld met dat soort berichten.

Wanneer die bijlage, een Word- of Excel-bestand, wordt geopend, raakt een virus geactiveerd dat het hele computernetwerk versleutelt. Het bedrijf kan er geen gebruik meer van maken. De hackers vragen losgeld om het netwerk weer vrij te geven.

Meer slachtoffers

‘Alle sectoren worden getroffen’, zegt Kurt Berghs van IT-beveiligingsbedrijf Vasco. ‘En wat ons opvalt: de jongste maanden richt een groep criminelen zich specifiek op Vlaamse bedrijven. Vroeger was dat veel minder het geval. Dan kregen we om de twee of drie maanden een melding binnen van onze klanten, nu gebeurt het minstens wekelijks. Wij hebben al tientallen besmettingen en pogingen tot besmettingen meegemaakt.’

Walter Coenraets, het diensthoofd van de Computer Crime Unit van de Federale Politie, bevestigt dat het probleem ‘opnieuw zeer acuut’ is. Van specifiek uitgezochte doelwitten, zoals een ziekenhuis in Californië al meer dan een week meemaakt, is vooralsnog geen sprake.

In het nieuws