Huts start met grootschalig recyclageproject

Afvalverwerker Indaver, een dochterbedrijf van Fernand Huts’ Katoen Natie, zegt een heel nieuwe manier ontwikkeld te hebben om licht vervuild plastic te kunnen recycleren. Een eerste fabriek waar dit gebeurt zou binnen een jaar of vijf ergens in Vlaanderen operationeel moeten zijn.

Dat heeft Huts vandaag bekendgemaakt op een persconferentie, waar hij het plan om in totaal tien recyclagefabrieken te openen heeft toegelicht.

Europa exporteert jaarlijks zo’n 3,4 miljoen ton licht vervuild afval naar Azië. Huts maakt zich sterk dat Indaver met een zelf ontwikkelde technologie zowat 1 miljoen ton daarvan moet kunnen verwerken tot grondstoffen die vervolgens weer in de chemiesector kunnen worden hergebruikt. Volgens Huts zijn er zelfs geen subsidies nodig om de zaak rendabel te maken.

In het buitenland zijn er wel een aantal kleinschalige experimenten met gelijkaardige technieken, maar volgens Huts is Indaver het eerste bedrijf dat de verwerking op grote schaal kan doorvoeren. In Europa ziet hij ruimte voor 10 fabrieken, die elk 100.000 ton per jaar moeten kunnen verwerken. Nog meer afval per site verwerken zou te veel logistieke problemen opleveren.

De eerste fabriek wil Huts in Vlaanderen plaatsen. Waar precies kon hij nog niet aangeven, maar Willebroek is alvast een vande kanshebbers, bevestigde hij. Indaver heeft daar al terreinen. Die eerste vestiging zou zeker niet op de terreinen van Katoen Natie in de haven van Antwerpen komen. Onder de huidige concessie is dat voor Huts geen goede optie.

Elke fabriek zou 80 miljoen euro kosten en zo’n 40 jobs opleveren. Op de opening van de eerste fabriek is het wel nog even wachten. De bouw zou ten vroegste in 2018 of 2019 kunnen starten, want er moeten eerst nog een hoop vergunningsprocedures worden doorlopen. Pas na 2020 zou de fabriek dan operationeel kunnen zijn.

Indaver is pas sinds vorig jaar onderdeel van Katoen Natie. Huts kocht het bedrijf toen over van het Nederlandse nutsbedrijf Delta.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden