Foto: Kristof Vadino

Nog geen 500 vluchtelingen gespreid over Europa

Het Europese spreidingsplan komt maar niet op toerental. Vijf maanden na de lancering zijn nog geen 500 van de afgesproken 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië overgebracht naar andere lidstaten van de Europese Unie.

De Commissie maande bij het bekendmaken van de nieuwe balans de lidstaten nogmaals aan om de gemaakte afspraken na te leven en opvangplaatsen aan te bieden.

Bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos stuurde een brief naar de Europese ministers van Binnenlandse Zaken ‘om hen eraan te herinneren dat ze gebonden zijn door de beslissingen over de spreiding van vluchtelingen’ en dat ‘die beslissingen onmiddellijk uitgevoerd moeten worden gezien de hoogdringendheid van de situatie’.

In september schaarde een grote meerderheid van de Europese lidstaten zich achter een spreidingsplan dat de asieldruk op de buitengrenzen moet verlichten. Bijna vijf maanden later zijn amper 218 van de beoogde 66.400 vluchtelingen vanuit Griekenland overgebracht. Voor Italië staat de teller op 279 van de beoogde 39.600. Tot dusver hebben 15 lidstaten ruim 1.000 plaatsen voor Griekenland en 966 voor Italië aangeboden.

Schengen

Intussen is er volgens de Commissie wel enige vooruitgang merkbaar in Griekenland. Zo wordt nu van bijna 80 procent van de aankomende vluchtelingen effectief vingerafdrukken genomen, terwijl dat in september bij amper acht procent gebeurde. Ook het aantal opvangplaatsen steeg, al zijn er wel nog steeds 12.300 plaatsen te weinig.

De immense instroom van vluchtelingen in Griekenland heeft het al wankele Dublinsysteem de nekslag toegediend. Daarom gaat de Commissie volgende maand een herziening van het hele systeem voorstellen.

Intussen blijft de toestroom vanuit Turkije naar Griekenland aanhouden. Ondanks het winterseizoen kwamen in januari nog steeds gemiddeld 2.186 migranten per dag aan. Als de problemen blijven aanslepen, zullen andere lidstaten van de Schengenruimte mogelijk nog twee jaar langer controles kunnen uitvoeren aan hun nationale grenzen.

Bron: Belga

De podcasts van De Standaard