Een op acht ingeënten krijgt toch de griep

Het griepseizoen is in volle gang. Driekwart van de ingeënte mensen in ons land kreeg het viervoudige griepvaccin en is volledig beschermd. Maar de anderen lopen wel nog risico's.

Een aantal mensen die ingeënt zijn tegen de griep, blijken nu toch griep te krijgen. Het gaat om mensen die ingeënt zijn met het drievoudig griepvaccin. De helft van deze mensen blijkt wel vatbaar te zijn voor griep. De meeste mensen die een griepprik kregen, namelijk driekwart, werden echter ingeënt met het viervoudig griepvaccin. Zij zijn volledig beschermd. Dat zegt griepcommissaris Marc Van Ranst.

Vroeger was er op de markt enkel een drievoudig griepvaccin verkrijgbaar. Dit virus beschermde u enerzijds tegen de twee A-componenten. Anderzijds tegen één type B virus: griepvirus van het B-type met yamagata-stam. Men koos voor dit virus met yamagata-stam omdat dit in 95% van de gevallen het B-virus was waarmee u besmet zou geraken.

Toch was het elk jaar een beetje gokken: het yamagata-virus in het vaccin opnemen of het andere B-component: het victoria-virus?

Marc van Ranst, griepcommissaris, pleitte echter voor een viervoudig vaccin. Dit vaccin beschermt voor de twee A-componenten en beide B-componenten. Op deze manier hebt u de beste bescherming, ook voor type B met de victoria-stam.

‘Griepvirus type B met victoria-stam kwam tot voor kort weinig voor. Maar in Australië, waar het griepseizoen reeds ten einde is, zagen we dat het B-virus veel sterker aanwezig was dan andere jaren. 100% van de besmettingen met griepvirus type B waren met de victoria-stam, en niet met de yamagata-stam. Australië is een goede voorspeller voor de griepvirussen die ook in ons land terecht gaan komen’, legt Van Ranst uit.

Begin vorig jaar kwam, op vraag van Van Ranst, dus dit viervoudige vaccin op de markt, geproduceerd door GSK. In ons land volgde driekwart van de artsen de raad van de griepcommissaris op om de patiënten in te enten met dit viervoudige griepvaccin. Die u zowel beschermde voor de twee A-componenten als voor de B-componenten, victoria én yamagata.

In de grote landen rondom ons, worden de meesten nog wel ingeënt met het drievoudige vaccin. Enerzijds omdat de productie in deze grote landen niet kon volgen, anderzijds omdat ze politiek gezien niet één firma wilden bevoordelen. Het viervoudige griepvaccin wordt nog maar door één fabrikant ontwikkeld. Dat zou dus nadelig zijn voor de andere fabrikanten.

Van Ranst benadrukt wel dat een vaccin nooit 100% effectief is.

De podcasts van De Standaard