Foto: Photo News

Carl Decaluwé vreest tentenkampen in West-Vlaanderen

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé vraagt 40 politieagenten extra omdat hij bang is dat vluchtelingen uit Calais en Duinkerke naar West-Vlaanderen zullen komen.

In ‘De wereld vandaag’ op Radio 1 heeft de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé zijn vrees voor vluchtelingenkampen in zijn provincie geuit. ‘Via het openbaar vervoer komen zij vanuit Calais en Duinkerke naar Zeebrugge of Veurne’, klinkt het. Als pogingen om vervolgens Groot-Brittannië te bereiken, mislukken, blijven ze volgens hem in de regio hangen.

Door intensieve politiepatrouilles is volgens Decaluwé voorlopig vermeden dat er tentenkampen opgericht werden, maar de gouverneur vreest het ergste als hij niet snel 40 extra politieagenten krijgt. De schade voor het toerisme zou volgens de CD&V’er aanzienlijk kunnen zijn. Daarnaast wil Decaluwé graag een vaste ambtenaar van de Dienst Vreemdelingenzaken in West-Vlaanderen, plus een ’mobiel afhandelingscentrum’.

Het is niet de eerste dat Decaluwé om meer middelen vraagt. Twee weken geleden nog schreef hij samen met de tien kustburgemeesters een brief naar minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), om extra hulp voor de aanpak van illegalen en transitillegalen in de kuststreek. 'Anders zitten we hier binnen de kortste keren met een tentenkamp zoals in Calais en Duinkerke', zei Decaluwé toen.

Bron: VRT

De podcasts van De Standaard