Foto: rr

De 5 beste cd's van de week

Voor wie het nog niet wist: we storten weldra wereldwijd in de afgrond. Onmacht, paranoia, angst: Aroma di Amore kijkt ze recht in de ogen. John Cale kanaliseert zijn woede op M:Fans en Shearwater rockt tegen onrecht.
1

Shearwater - Jet plane & Oxbow

Robotromantiek

Shearwater kreeg altijd al goeie punten van critici, maar de band uit Austin miste iets extra’s om meer te worden dan een degelijke rockband. Dat tikje is er nu overtuigend bij gekomen. Filmcomponist Brian Reitzell voegt ambient-invloeden toe, de songs zijn uitstekend, en de band heeft een ware eighties-snelcursus doorlopen. Het levert een gelaagde plaat op die op vele fronten boeit.

Voor wie? Als u Editors en aanverwanten hoort, gaat het volume altijd een tikje hoger.
naar de recensie >

2

JOHN CALE - M:Fans

Woede en wantrouwen

Op M:Fans herwerkt John Cale Music for a new society (1982), een album met naakte songs over pijn, verlies en wantrouwen. 33 jaar later vervangt hij de melancholie door woede, die hij uit aan de hand van verstorende elektronica.

Voor wie? Fans van weleer die meegegaan zijn met hun tijd.
naar de recensie >

3

Aroma di Amore - Zin

Maskers af

Stijlvast en consequent brengt Aroma Di Amore zijn maatschappelijke observaties over de weg die de samenleving genomen heeft. Die weg leidt over lijken naar de afgrond. De nu bijna 60-jarige Elvis Peeters schrijft snedig en minimalistisch, wat goed past bij de elektronica en het gitaarwerk. Met oneliners en poëtische beelden valt hij aan, terwijl hij tegelijk treurt.

naar de recensie >

4

Dylan LeBlanc - Cautionary tale

Blik op de wereld

Omdat zijn platenfirma hem te ijverig in het spoor van Emmylou Harris en Bruce Springsteen gelanceerd had, was Dylan LeBlanc uit Louisiana al opgebrand nog voor hij kon rijpen. Nu 23, en opgepikt bij een nieuw label, pakt hij het beter aan. Meer focus op groove, harmonisch beter omkaderd en meer gericht op de wereld dan op zijn eigen zielskommer, maakt hij van zijn derde album Cautionary tale een boeiend, meeslepend geheel.

Voor wie? Fans van Neil Young en Ryan Adams
naar de recensie >

5

Daughter - Not to disappear

 

Het Londense duo Daughter strooit gretig zout in uw en mijn wonden. Op 'Not to disappear' huppelen nihilisme en fatalisme hand in hand door een veld van verwelkte chrysanten. Een plaat die zich met ijzingwekkend klamme vingers rond het hart sluit.

Voor wie? Even tot op de bodem zinken kan louterend werken.

De podcasts van De Standaard