Foto: Sven Dillen
Eerste gevallen van Zika-virus nu ook in VS

'Zwangere vrouwen, reis niet naar Latijns-Amerika'

Het Zika-virus is na Latijns-Amerika nu ook opgedoken in de VS. In de Amerikaanse staat Florida zijn drie gevallen vastgesteld. Het gaat om mensen die recent naar Zuid-Amerika en de Caraïben reisden. 'Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen', verklaarde viroloog Marc Van Ranst op Radio 1. 'Ons land zou hen beter afraden om op dit moment naar de getroffen regio’s te gaan.'

De ziekte verspreidde zich de afgelopen weken snel in het zuiden van Amerika en in de Caraïben en is nu dus ook in de VS vastgesteld.

De eerste twee gevallen werden gedetecteerd in Miami-Dade, waar de getroffen personen in de maand december in Colombia waren. Het derde geval werd vastgesteld in Hillsborough, bij een persoon die vorige maand naar Venezuela reisde, aldus Mara Gambineri, van het gezondheidsdepartement in Florida. In de VS is voorlopig nog niemand besmet door de drie.

Tijgermug

Het virus wordt overgedragen via een prik van de tijgermug. Voorlopig bestaat er geen vaccin en kunnen enkel de symptomen behandeld worden, zoals grieperigheid (koorts, hoofdpijn en spierpijn). De symptonen manifesteren zich binnen de twaalf dagen na de beet. De ziekte leidt zelden tot levensbedreigende problemen, maar kan wel gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die kort na een besmetting zwanger raken.

De VS zelf raadt zwangere vrouwen al aan om hun reis naar bepaalde landen in Latijns-Amerika uit te stellen. Volgens het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC is er kans op besmetting in Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Van Ranst noemt de Amerikaanse aanbeveling woensdag op Radio 1 'verstandig', en denkt dat ook ons land zal volgen. 'Een vakantie is sowieso dat risico niet waard. Bij Buitenlandse Zaken is er voorlopig geen negatief reisadvies, maar dat heeft altijd wat tijd nodig.'

Bron: Belga, VRT

De podcasts van De Standaard