Foto: Stacey Hatfield

De 5 beste cd's van de week

Voelt u de januariblues? Wacht tot u Daughter heeft gehoord en de winter was nog nooit zo donker. Voor een welgemeende fuck you staat De Staat u gewillig te woord.
1

Dylan LeBlanc - Cautionary tale

Blik op de wereld

Omdat zijn platenfirma hem te ijverig in het spoor van Emmylou Harris en Bruce Springsteen gelanceerd had, was Dylan LeBlanc uit Louisiana al opgebrand nog voor hij kon rijpen. Nu 23, en opgepikt bij een nieuw label, pakt hij het beter aan. Meer focus op groove, harmonisch beter omkaderd en meer gericht op de wereld dan op zijn eigen zielskommer, maakt hij van zijn derde album Cautionary tale een boeiend, meeslepend geheel.

Voor wie? Fans van Neil Young en Ryan Adams
naar de recensie >

2

Daughter - Not to disappear

 

Het Londense duo Daughter strooit gretig zout in uw en mijn wonden. Op 'Not to disappear' huppelen nihilisme en fatalisme hand in hand door een veld van verwelkte chrysanten. Een plaat die zich met ijzingwekkend klamme vingers rond het hart sluit.

Voor wie? Even tot op de bodem zinken kan louterend werken.

3

De Staat - O

 

Het Nederlandse De Staat doet enigszins denken aan onze Triggerfinger: overspannen bluesrock met popambities. Maar De Staat is niet vies van gespierde funk en een streepje punk.

Voor wie? The Black Keys kunnen u ook bekoren.

4

David Bowie - Blackstar

Theatraal spel

Rockfans vinden de nieuwe Bowie een jazzy plaat, maar de jazzmuzikanten die op Blackstar spelen, hadden veeleer het gevoel rock te maken. In tegenstelling tot zijn stereotiep rockende voorganger, klinkt 'Blackstar' theatraal, vervreemdend en uitdagend. Hits zijn dit niet, denk veeleer aan een filmisch conceptalbum rond een donker thema.

Voor wie? Als David Bowie uw hart niet al decennia geleden heeft gestolen, dan zal het niet meer gebeuren.
naar de recensie >

5

Eefje De Visser - Nachtlicht

Schemerzone

Met 'Nachtlicht' heeft Eefje de Visser de titel van haar derde album raak gekozen. De plaat ontstond deels in Barcelona en die broeierige sfeer zindert na in single ‘Scheef’. Maar het zijn de teksten die op 'Nachtlicht' de hoofdprijs wegkapen.

Voor wie? U houdt van R&B-stemmen à la FKA Twigs en smult van creatief taalgebruik.
naar de recensie >

De podcasts van De Standaard