Foto: Tom Palmaers

De Block wil niet extra besparen op sociale zekerheid

'Als er wordt bespaard bovenop het afgesproken besparingstraject, dan dreigen er gaten te vallen in de sociale zekerheid.' Zo reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in De Tijd op N-VA-voorzitter Bart De Wever, die pleitte voor meer besparingen in de sociale zekerheid.

Bart De Wever waarschuwde het voorbije weekend dat het ergste in de sanering van de overheidsfinanciën nog niet voorbij is. En volgens hem valt er alleen in de sociale zekerheid nog geld te rapen. In het beheer van de werkloosheidsvergoedingen of de ziekteverzekering bijvoorbeeld.

'Je kunt toch niet zeggen dat we miljarden gaan vinden in de 227 miljoen euro die de vakbonden krijgen voor het uitbetalen van werkloosheidsuitkeringen? Of op het miljard euro voor de ziekenfondsen, waarop we trouwens al besparen?', reageert De Block.

De Block is wel bereid om elke euro om te keren en eventuele misbruiken verder weg te werken. Volgens haar zouden bijkomende besparingen echter enkel mogelijk zijn als er in de uitkeringen wordt gesneden. 'Dat kan toch niet de bedoeling zijn?'

Volgens De Block kunnen structurele besparingen bovendien pas worden gerealiseerd na structurele hervormingen. Snel nog wat extra snijden in de gezondheidszorg om zo de begroting tegen 2018 structureel in evenwicht te krijgen, is moeilijk.

Op veel applaus mocht De Wever niet rekenen met die stelling. Niet alleen de SP.A schoot het voorstel af, ook coalitiepartners MR en CD&V waren niet opgetogen.

Bron: BELGA
In het nieuws