
Diefstal op zich geen reden voor uitwijzing
Is een winkeldiefstal ernstig genoeg om een asielzoeker bescherming te weigeren, of de papieren van een erkende vluchteling weer in te trekken en terug te sturen? Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opperde gisteren zelf de vraag op Radio 1.
Dit weekend nog liet hij een Oekraïense asielzoeker opsluiten die op een winkeldiefstal was betrapt. Ook tegen amokmakers in de asielcentra wil Francken streng optreden. Wie zich misdraagt, wordt opgesloten en moet terug. ‘Maar een winkeldiefstal op zich is niet genoeg om een asielzoeker van bescherming uit te sluiten’, zegt Dirk Van den Bulck, commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen.
'Geen zaak van nationale veiligheid'
Zijn dienst is bevoegd om iemand wegens een misdrijf van asiel uit te sluiten. De wettelijke basis daarvoor werd in België vorig jaar verscherpt. Na de aanrandingen in Keulen willen Nederland en Duitsland nu hetzelfde doen. Maar volgens de wet kan een criminele asielzoeker alleen bescherming worden geweigerd als het misdrijf ernstig genoeg is. En dat is voor interpretatie vatbaar.
‘We zullen dat geval per geval onderzoeken’, zegt Van den Bulck. ‘Een winkeldiefstal is geen zaak van nationale veiligheid, een moord wel.’ Terrorisme ook.
En amokmakers? Van den Bulck: ‘Om hen van de vluchtelingenstatus uit te sluiten, moet er alleszins sprake zijn van een veroordeling.’ En de vraag is of het in hun geval zover zal komen.
'Zelfs wanneer asielzoekers vrouwen op straat betasten en aanranden, denk ik niet dat dat voldoende reden is om hen uit te sluiten'
Of misdrijven zoals de aanrandingen in Keulen wel ernstig genoeg zijn, daar wil de commissaris-generaal zich niet over uitspreken. Advocaat Luc Denys, expert vreemdelingenrecht, klinkt sceptisch: ‘Hoe laakbaar de feiten ook zijn, zelfs wanneer asielzoekers vrouwen op straat betasten en aanranden, denk ik niet dat dat voldoende reden is om hen uit te sluiten.’
De praktijk zal dus moeten uitwijzen hoe ver de commissaris-generaal kan gaan. Asielzoekers blijven ook het recht hebben om in beroep te gaan.