Foto: BELGA
Flahaut: ‘N-VA-voorstellen verbieden moediger dan ‘Mein Kampf’ tegenhouden’

N-VA: 'Tweet Flahaut is kaakslag aan democratie'

De oproep van de MR om de publicatie van ‘Mein Kampf’ in België te verbieden, heeft voor een onverwachte reactie gezorgd. Voormalig kamervoorzitter André Flahaut (PS) toonde zich op Twitter voorstander van een verbod, maar vond het nog belangrijker om uitspraken van bepaalde N-VA-verkozenen te verbieden. 'Een kaakslag aan de democratie', reageren de Vlaams-nationalisten.

Vorige week werd de heruitgave van Adolf Hitlers Mein Kampf, met commentaar en enkel voor pedagogische doeleinden, in Duitsland voorgesteld. MR-kamerlid Vincent Scourneau wil nu echter voorkomen dat het boek ook in ons land weer verkocht wordt. ‘Als we ons daar nu niet mee bezighouden, maken we een zware politieke fout, zeker in het huidige klimaat.’

Op het voorstel kwam een opmerkelijke reactie van PS-politicus André Flahaut. Niet zozeer omdat hij het eens was met zijn MR-collega, maar wel omdat hij in één klap uithaalde naar de N-VA. ‘Mein Kampf verbieden is zeker goed, maar de voorstellen van sommige N-VA’ers aan de kaak stellen en verbieden zou nog moediger zijn’, klonk het op zijn Twitter-account.

In een persbericht reageert Antwerps fractieleider André Gantman intussen uitgebreider op de tweet. 'Met zijn uitspraak geeft Flahaut een kaakslag aan de democratie. Zijn historisch revisionisme is gratuit, en zonder meer een morele aanslag ten aanzien van de slachtoffers van de naziterreur. De houding van de PS komt erop neer misdaden van het nazisme te relativeren en te banaliseren', hekelt hij.

De reactie werd snel gewist, maar het kwaad was al geschied. ‘Bent u een democraat?’, vroeg N-VA-topper Theo Francken zich openlijk af.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden