Salah Abdeslam voor aanslagen gefilmd in Molenbeek door bewakingscamera
De Franse krant Le Monde heeft een volledige reconstructie kunnen maken van de aanslagen in Parijs op 13 november op basis van 6.000 pv’s van het dossier. Het verslag brengt aan het licht dat terrorist Salah Abdeslam een dag voor de aanslagen gefilmd werd door bewakingscamera's in Molenbeek. Bovendien blijkt uit analyse van het dataverkeer dat de aanslagen realtime gedirigeerd werden vanuit België.
Le Monde kon 6.000 pv’s van het dossier inkijken en kon op basis daarvan met grote precisie een verslag maken van de voorbereiding van de terroristen en de manier waarop de aanslagen verliepen. Daaruit blijkt dat Abdeslam er samen met twee anderen op donderdag 12 november om 3 uur 's nachts werd gefilmd. Uit de beelden blijkt dat de drie in twee verschillende wagens stapten nadat er een pakketje werd uitgewisseld.
De kwaliteit van de beelden is zeer slecht, maar de speurders zouden de drie mannen toch herkennen. Het zou gaan om Salah Abdeslam, zijn broer Brahim en Mohamed Abrini. Even later zouden zij naar Parijs rijden.
Dataverkeer
Ook het dataverkeer werd geanalyseerd. Dat onderzoek doet vermoeden dat er op het moment van de feiten minstens een persoon vanuit België de terroristen hielp.
‘Het concert van de rockband Eagles of Death Metal bracht zo’n 1.500 personen samen in Bataclan’, klinkt het. ‘Om 21.40 uur stopt er een zwarte Polo voor de zaal, er zijn drie mannen aanwezig in de auto. Twee minuten later wordt er een bericht verzonden: “We zijn vertrokken, we beginnen”. Onmiddellijk daarna wordt het toestel in de vuilnisbak gegooid.’
Wat opvalt is dat de ontvanger van het tekstbericht zich in België bevindt. Volgens Le Monde is dat een van de eerste bewijzen dat de aanslagen van 13 november - de terroristen in de buurt van Stade de France, Bataclan en de terrassen - realtime gecoördineerd werden vanuit het buitenland, vanuit België.
Twee lijnen dicht bij elkaar
De telefoonlijn, die op 12 november om 22.24 uur werd geopend, wordt gesloten na ontvangst van het bewuste bericht. Tijdens dat korte bestaan van nog geen 24 uur worden er 25 berichten uitgewisseld tussen het apparaat dat in de vuilnisbak werd aangetroffen en het apparaat in België.
Bovendien wordt er bewijs gevonden van een tweede Belgisch nummer. Dat nummer zou de hele avond in contact hebben gestaan met Abdelhamid Abaaoud, beschouwd als een van de leiders en planners van de aanslagen. Ook dit nummer bevond zich in België op het moment van de feiten, dichtbij de plaats waar de houder van het eerste nummer zich bevond.
Uiteindelijk vonden ze bewijs dat de eigenaar van het ene toestel op 13 november omstreeks 14 uur de beveiligde chatdienst genaamd 'Telegram' installeerde. Daarna zocht hij niet alleen foto's en grondplannen van de concertzaal Bataclan, maar ook de agenda werd geraadpleegd. Op het toestel werd het DNA van twee van de drie zelfmoordterroristen aanwezig in Bataclan teruggevonden.
Op basis van deze gegevens stelt Le Monde dat er minstens een iemand vanuit België telefonisch contact had met de terroristen in Parijs. Er werden wel al meerdere huiszoekingen gedaan om deze Belgische coördinator te vinden. Maar tot op vandaag is deze persoon nog niet geïdentificeerd.