Politierechter: 'Ik negeer correctie op snelheidsovertredingen'

De correctie die toegepast wordt bij snelheidscontroles wordt maar beter afgeschaft. Dat zegt politierechter Mireille Schreurs aan 'Het Laatste Nieuws'. Bij snelheidscontroles verlagen agenten de vastgestelde snelheid met zes km/u op plaatsen waar tot 100 km/u mag gereden worden. Maar volgens de rechter zet dat mensen net aan om sneller te rijden.

'De correctie is misleidend voor de automobilist en zet zelfs aan tot sneller rijden', zegt Schreurs. 'Ik doe er niet aan mee. Wie geflitst wordt aan 57 kilometer per uur zal ook aan die snelheid worden veroordeeld, ik trek daar geen correctie van 6 kilometer per uur vanaf. Elke automobilist of motorrijder die te hard heeft gereden, probeert zijn straf te milderen door de gecorrigeerde snelheid aan te halen.'

Dat gebeurde ook maandag voor de politierechtbank in Aalst, waar een 69-jarige automobilist Schreurs probeerde te overtuigen om rekening te houden met de gecorrigeerde snelheid van 51 kilometer per uur. Maar hij ving bot, Schreurs baseerde zich op de feitelijk gemeten snelheid van 57 kilometer per uur.

De gecorrigeerde snelheid werd ingevoerd om er rekening mee te houden dat flitspalen niet altijd perfect zijn afgesteld. Op plaatsen waar de maximum toegelaten snelheid minder dan 100 kilometer per uur is, wordt pas geflitst vanaf een overtreding van 6 kilometer per uur. Waar je meer dan 100 mag, is er een marge van 6 procent. In zone 50 word je dus pas geflitst aan 57 kilometer per uur, op de autosnelweg aan 128 kilometer per uur.

Meer vervolgingen

Eenmaal je geflitst bent, staat op je pv zowel de gemeten snelheid als de gecorrigeerde snelheid. Een politierechter is echter niet verplicht om rekening te houden met die gecorrigeerde snelheid. 'Dat is zijn goed recht', reageert advocaat Jeroen Vande Sijpe, die gespecialiseerd is in verkeersrecht. Maar de snelheidscorrectie afschaffen is volgens hem niet vanzelfsprekend, aangezien het parket op basis van de gecorrigeerde snelheid vervolgt. 

'De correctie afschaffen moet in samenspraak met het parket gebeuren en heel het nationale beleid moet daaraan aangepast worden', zegt advocaat Vande Sijpe. 'Zonder de correctie zou het parket veel meer mensen moeten vervolgen.'

Bron: hln/vtm/eigen berichtgeving
In het nieuws
Niet te missen