Foto: Jens Van Der Velde

De 7 beste cd's van de week

Een pantoffelheld uit Hasselt en een Nederlander met een onweerstaanbare 'grain' in zijn stem. Mooie liedjes hoeven niet van ver te komen.
1

Alex Roeka - Voort!

Een Hollandse Dylan

Alex Roeka (60) vertelt op zijn twaalfde album opnieuw verhalen uit het leven en steeds meer over vroeger. Roeka zingt alles hees, dwingend, met soms lomp gekozen woorden en versleten metaforen. Vele jaren op de lange vaart en het besef van wat hij heeft opgegeven hebben deze chansonnier een je-m’en-foutisme gegeven dat perfect past bij deze songs, waarin blues, rock, chanson en country samenkomen.

Voor wie? Hippe vogels zijn aan u niet besteed, maar een goed verhaal, doorleefd gebracht, kan er altijd in.
naar de recensie >

2

DE HELD - Alcatraz

Op kousenvoeten

Als Jo Jacobs een held is, is hij er een met pantoffels aan. Zo zacht schuifelt hij je tegemoet op Alcatraz. Soms gaat De Held uit de bocht, zoals op het gepoogd bluesy ‘Stoffer en blik’ en het iets te krampachtig naar Luc De Vos hengelende ‘Johnny’, maar met Alcatraz levert hij wel een mooie verzameling verstilde luisterliedjes af.

Voor wie? U geniet van een warme stem in de donkere winterdagen.
naar de recensie >

3

Young Gun Silver Fox - West end coast

Californische zonsondergang

Shawn Lee en Andy Platts vonden elkaar in de liefde voor zonovergoten zangharmonieën uit Californië, Motownsoul en de warmbloedige Amerikaanse radiopop van Fleetwood Mac en consorten. Bij een eerste beluistering doet 'West end coast' aan als een eerbetoon. Laat deze plaat groeien en het vakmanschap schemert snel door de stijloefeningen heen.

Voor wie? U houdt van het Marvin Gaye-gevoel.
naar de recensie >

4

Helmut Lotti - Faith, hope & love

Tussen hoop en wanhoop

Op zijn meest ambitieuze album heeft Helmut Lotti zich omkaderd met een goeie band, een uitstekende producer en een ervaren arrangeur. De zestien Engelstalige songs krijgen een orkestrale, weldadige croonersound mee. Enkele songs klinken te bekend of zijn fout gecast, maar het album vormt een mooi geheel en doet uitkijken naar concerten.

Voor wie? Trouwe fans en kerstliefhebbers.
naar de recensie >

5

Sophie - Product

De eunuch en de popprinses

Sophie, het project van de Londense twintiger Samuel Long, wordt geassocieerd met PC Music, een collectief dat piekfijn geproduceerde poppastiches fabriceert die een commentaar vormen op de consumptiemaatschappij en de popindustrie. Maar de speelse nummers op het debuut Product overstijgen moeiteloos de parodie. Sophie is een constructie, een geniale grap waaraan je je graag laat vangen.

Voor wie? Taylor Swift en andere Kylie Minogues, prettig gegijzeld door Major Lazer en trawanten.
naar de recensie >

6

Arca - Mutant

Buitenaardse beats

Met 'Mutant' geeft Arca een masterclass in elektronische productietechnieken De beats komen uit de 22ste eeuw met glasachtige klanken en forse bassen.

Voor wie? De toekomst is vandaag.

7

Adele - 25

Popparels in sepia

Adele neemt geen risico's op '25' en gelijk heeft ze. Ze verdeelt haar plaat netjes over krachtige soulsongs (genre ‘Rolling in the deep’) en fragiele pianoballades (zoals ‘Someone like you’). Met haar krachtige stem en excellent geplaatste nuances kan ze zelfs kitsch tot de bovenste plank verheffen.

Voor wie? Radio op maximum en kelen maar.
naar de recensie >

De podcasts van De Standaard