Foto: rr

De 7 beste cd's van de week

Helmut Lotti nestelt zich alvast onder uw kerstboom en Young Gun Silver Fox denkt weemoedig terug aan de vervlogen zomer. Hier heerst vrede.
1

Young Gun Silver Fox - West end coast

Californische zonsondergang

Shawn Lee en Andy Platts vonden elkaar in de liefde voor zonovergoten zangharmonieën uit Californië, Motownsoul en de warmbloedige Amerikaanse radiopop van Fleetwood Mac en consorten. Bij een eerste beluistering doet 'West end coast' aan als een eerbetoon. Laat deze plaat groeien en het vakmanschap schemert snel door de stijloefeningen heen.

Voor wie? U houdt van het Marvin Gaye-gevoel.
naar de recensie >

2

Helmut Lotti - Faith, hope & love

Tussen hoop en wanhoop

Op zijn meest ambitieuze album heeft Helmut Lotti zich omkaderd met een goeie band, een uitstekende producer en een ervaren arrangeur. De zestien Engelstalige songs krijgen een orkestrale, weldadige croonersound mee. Enkele songs klinken te bekend of zijn fout gecast, maar het album vormt een mooi geheel en doet uitkijken naar concerten.

Voor wie? Trouwe fans en kerstliefhebbers.
naar de recensie >

3

Sophie - Product

De eunuch en de popprinses

Sophie, het project van de Londense twintiger Samuel Long, wordt geassocieerd met PC Music, een collectief dat piekfijn geproduceerde poppastiches fabriceert die een commentaar vormen op de consumptiemaatschappij en de popindustrie. Maar de speelse nummers op het debuut Product overstijgen moeiteloos de parodie. Sophie is een constructie, een geniale grap waaraan je je graag laat vangen.

Voor wie? Taylor Swift en andere Kylie Minogues, prettig gegijzeld door Major Lazer en trawanten.
naar de recensie >

4

Arca - Mutant

Buitenaardse beats

Met 'Mutant' geeft Arca een masterclass in elektronische productietechnieken De beats komen uit de 22ste eeuw met glasachtige klanken en forse bassen.

Voor wie? De toekomst is vandaag.

5

Adele - 25

Popparels in sepia

Adele neemt geen risico's op '25' en gelijk heeft ze. Ze verdeelt haar plaat netjes over krachtige soulsongs (genre ‘Rolling in the deep’) en fragiele pianoballades (zoals ‘Someone like you’). Met haar krachtige stem en excellent geplaatste nuances kan ze zelfs kitsch tot de bovenste plank verheffen.

Voor wie? Radio op maximum en kelen maar.
naar de recensie >

6

Die Verboten - 2007

Ode aan de seventies

De Dewaele-broers vuren met hun project Die Verboten de plaat '2007' op u af, een uitmuntend geproduceerd eerbetoon aan Duitse jarenzeventiggenres zoals Krautrock en Kosmische Musik, denk aan Can, Neu!, Harmonia en Cluster. Indrukwekkend is hun talent om dit soort retroklank naar vandaag te tillen. Een delicatesse.

Voor wie? Zin in een feestje?
naar de recensie >

7

Neil Young - Neil Young and Bluenote

Puntje op de i

Op 'Neil Young and Bluenote Café' staan 23 songs, waarvan er vier nooit eerder verschenen. Young en zijn elfkoppige band (zes blazers) zijn uitstekend op dreef binnen het register van blues en big band. De songs van 'This note’s for you' klinken hier allemaal krachtig en levend, waarmee Young een ferm punt op een vergeten i zet.

Voor wie? Nostalgici en blueslovers.
naar de recensie >

De podcasts van De Standaard