• Gollum, een wezentje uit The Lord of the Rings

Turks gerecht roept Gollem-experts in om belediging Erdogan vast te leggen

Een Turkse man is voor de rechtbank gedaagd nadat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vergeleek met Gollem, een personage uit ‘The Lord of the Rings’. De rechtbank heeft experts gevraagd om onderzoek te doen naar eigenschappen van Gollem. Op die manier zou duidelijk worden of het om een belediging gaat of niet.

Bilgin Ciftci, een Turkse burger, verspreidde via sociale media foto’s waarop Gollem en Erdogan gelijkaardige poses aannemen. De gezichten van de twee werden telkens naast elkaar geplaatst en zo werd als het ware een vergelijking gemaakt.

In Turkije is het beledigen van de president strafbaar. De rechter die moest oordelen over de zaak gaf toe dat hij de ‘The Lord of the Rings’-films nooit volledig zag en dus ook niet goed wist wie of wat Gollem precies was. Daarom besloot hij een team van experts samen te stellen om alles te onderzoeken.

Dat team moet dan beslissen of het wel degelijk om een belediging gaat of niet. Welke criteria de experts zullen gebruiken om hun beslissing te maken, is niet duidelijk.

De zaak werd uitgesteld tot februari.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden