Foto: rtr

Hof van Cassatie veroordeelt Yahoo na procedureslag

Internetgigant Yahoo is, na een juridische strijd van 8 jaar, door het Hof van Cassatie veroordeeld omdat het weigerde de gegevens van oplichters door te spelen aan het Dendermondse parket.

Alles begon in 2007 tijdens een onderzoek naar online oplichting bij het Dendermondse parket. Criminelen hadden onder een schuilnaam een e-mailadres geregistreerd bij het Amerikaanse internetbedrijf. Met die valse e-mailadressen bestelden de criminelen laptops op de site van een elektronicawinkel in Aalst. Na de levering werden de toestellen niet betaald.

Toen de winkeluitbater een klacht indiende bij het gerecht, waren die valse e-mailadressen een belangrijk spoor voor de speurders. Daarom vroegen ze rechtstreeks aan Yahoo vanaf welk ip-adres ze waren gemaakt. Zo’n ip-adres is een unieke code die elk toestel met een internetverbinding identificeert. Op basis daarvan kan de locatie van een internetgebruiker worden bepaald.

Maar Yahoo weigerde die gegevens zomaar over te maken. Het bedrijf vond dat het parket zijn vraag moest stellen via een (tijdrovend) verzoek om internationale rechtshulp. Want Yahoo vond dat het niet onder de Belgische maar de Amerikaanse regels viel.

Het parket zag dat anders: Yahoo biedt in ons land e-mail aan, dus moet het bedrijf zich ook schikken naar de regel dat telecombedrijven verplicht zijn mee te werken met het gerecht.

De rechtbank van Dendermonde veroordeelde Yahoo al in 2009. Het bedrijf ging in beroep, met een zware procedureslag als gevolg. Achtereenvolgens passeerde het dossier bij de hoven van beroep in Gent, Brussel en Antwerpen. Tussendoor belandde het telkens bij Cassatie. De ene keer ging Yahoo in beroep tegen een beslissing van een hof van beroep, de andere keer was dat de openbaar aanklager.

Gisteren kwam de hele kwestie tot een orgelpunt: het Hof van Cassatie vindt dat Yahoo zich moet schikken naar de Belgische regels. ‘Het bedrijf biedt hier gratis e-mail aan en neemt deel aan het Belgisch economisch leven’, oordeelt Cassatie. De veroordeling die Yahoo opliep omdat het niet meewerkte (een boete van 44.000 euro) is daardoor definitief. Maar vooral de veroordeling op zich is een sterk signaal.

 

In het nieuws
Niet te missen