Foto: OMA

Rem Koolhaas bouwt The Factory in Manchester

De Nederlandse architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA hebben de wedstrijd gewonnen om een nieuw kunstencentrum in Manchester te bouwen. Het gebouw heet The Factory, naar het gelijknamige platenlabel uit de stad.

The Factory Manchester wordt een grootschalig project van 150 miljoen euro. Daarvan betaalt de Britse staat twee derden. Manchester moet de resterende middelen zelf zien te vinden. Eerder stemde de Britse overheid al in met een jaarlijks werkbedrag van 12 miljoen euro vanaf de opening in 2019.

Het nieuwe cultuurcentrum past in de plannen om van Manchester een cultureel tegenwicht van Londen te maken. Het gebouw wordt opgetrokken op de voormalige site van Granada TV in het centrum van Manchester, waar ook appartementen, hotels, restaurants, kantoren en parken worden gebouwd en aangelegd.

Het kunstencentrum ligt in het natuurlijke verlengde van het succesvolle Manchester International Festival. Het zal belangrijke creatieopdrachten geven aan Britse en internationale artiesten en ook gastwerken uitnodigen.

Verschillende disciplines staan er naast elkaar: theater, muziek, dans, technologie, televisie, media en wetenschappelijke innovaties. Het gebouw laat toe dat diverse activiteiten naast elkaar plaatsvinden. Tot negenduizend bezoekers kunnen er tegelijk binnen.

OMA haalde het van Zaha Hadid, Rafael Viñoly, Mecanoo en Grimshaw Architects. Dit project is meteen ook het eerste publieke gebouw van het bureau in Groot-Brittannië.

In het nieuws