Foto: Arca

De 7 beste cd's van de week

Lekker verknipte kost deze week. Sophie laat u alle hoeken van de kamer horen en Arca bombardeert u met buitenaardse beats.
1

Sophie - Product

De eunuch en de popprinses

Sophie, het project van de Londense twintiger Samuel Long, wordt geassocieerd met PC Music, een collectief dat piekfijn geproduceerde poppastiches fabriceert die een commentaar vormen op de consumptiemaatschappij en de popindustrie. Maar de speelse nummers op het debuut Product overstijgen moeiteloos de parodie. Sophie is een constructie, een geniale grap waaraan je je graag laat vangen.

Voor wie? Taylor Swift en andere Kylie Minogues, prettig gegijzeld door Major Lazer en trawanten.
naar de recensie >

2

Arca - Mutant

Buitenaardse beats

Met 'Mutant' geeft Arca een masterclass in elektronische productietechnieken De beats komen uit de 22ste eeuw met glasachtige klanken en forse bassen.

Voor wie? De toekomst is vandaag.

3

Adele - 25

Popparels in sepia

Adele neemt geen risico's op '25' en gelijk heeft ze. Ze verdeelt haar plaat netjes over krachtige soulsongs (genre ‘Rolling in the deep’) en fragiele pianoballades (zoals ‘Someone like you’). Met haar krachtige stem en excellent geplaatste nuances kan ze zelfs kitsch tot de bovenste plank verheffen.

Voor wie? Radio op maximum en kelen maar.
naar de recensie >

4

Die Verboten - 2007

Ode aan de seventies

De Dewaele-broers vuren met hun project Die Verboten de plaat '2007' op u af, een uitmuntend geproduceerd eerbetoon aan Duitse jarenzeventiggenres zoals Krautrock en Kosmische Musik, denk aan Can, Neu!, Harmonia en Cluster. Indrukwekkend is hun talent om dit soort retroklank naar vandaag te tillen. Een delicatesse.

Voor wie? Zin in een feestje?
naar de recensie >

5

Neil Young - Neil Young and Bluenote

Puntje op de i

Op 'Neil Young and Bluenote Café' staan 23 songs, waarvan er vier nooit eerder verschenen. Young en zijn elfkoppige band (zes blazers) zijn uitstekend op dreef binnen het register van blues en big band. De songs van 'This note’s for you' klinken hier allemaal krachtig en levend, waarmee Young een ferm punt op een vergeten i zet.

Voor wie? Nostalgici en blueslovers.
naar de recensie >

6

Grimes - Art angels

Kijk eens, zonder handen

Met Art angels ontpopt Claire Boucher zich tot een bastaardversie van Kylie Minogue. Of is het een Katy Perry voor undergroundhipsters? Art angels schreeuwt vooral ‘kijk eens wat ik allemaal kan’. Boucher wil zich koste wat het kost bewijzen als songleverancier voor popsterren. Als ze creatief met haar kennis en talent omspringt, ontstaat leuke meta-pop, maar haar krampachtige geldingsdrang doet dit album haast bezwijken onder de clevere referenties en half-ironische knipoogjes.

Voor wie? Voor wie? Eigenzinnige meisjes hebben bij u altijd een streepje voor.
naar de recensie >

7

Bob Dylan - The cutting edge 1965-66

Dylan in volle glorie

De twaalfde aflevering in de ‘bootleg series’ van Bob Dylan is een superieur document. Dit was een briljante periode waarin Dylan elektrische klank en rock verkende en in korte tijd drie topalbums maakte. Een waar feestmaal van goeie, urgente muziek, gebracht door een zanger in volle creatieve hausse.

Voor wie? Van diehard fans tot wie gewoon eens wil proeven.
naar de recensie >

In het nieuws