Foto: rr

De 7 beste cd's van de week

Stephen en David Dewaele bouwen weer een feestje en u mag op de eerste rij staan in uw living. Adele overtreft zichzelf en wie daar geen genoegen mee neemt, kan altijd rekenen op Neil Young.
1

Adele - 25

Popparels in sepia

Adele neemt geen risico's op '25' en gelijk heeft ze. Ze verdeelt haar plaat netjes over krachtige soulsongs (genre ‘Rolling in the deep’) en fragiele pianoballades (zoals ‘Someone like you’). Met haar krachtige stem en excellent geplaatste nuances kan ze zelfs kitsch tot de bovenste plank verheffen.

Voor wie? Radio op maximum en kelen maar.
naar de recensie >

2

Die Verboten - 2007

Ode aan de seventies

De Dewaele-broers vuren met hun project Die Verboten de plaat '2007' op u af, een uitmuntend geproduceerd eerbetoon aan Duitse jarenzeventiggenres zoals Krautrock en Kosmische Musik, denk aan Can, Neu!, Harmonia en Cluster. Indrukwekkend is hun talent om dit soort retroklank naar vandaag te tillen. Een delicatesse.

Voor wie? Zin in een feestje?
naar de recensie >

3

Neil Young - Neil Young and Bluenote

Puntje op de i

Op 'Neil Young and Bluenote Café' staan 23 songs, waarvan er vier nooit eerder verschenen. Young en zijn elfkoppige band (zes blazers) zijn uitstekend op dreef binnen het register van blues en big band. De songs van 'This note’s for you' klinken hier allemaal krachtig en levend, waarmee Young een ferm punt op een vergeten i zet.

Voor wie? Nostalgici en blueslovers.
naar de recensie >

4

Grimes - Art angels

Kijk eens, zonder handen

Met Art angels ontpopt Claire Boucher zich tot een bastaardversie van Kylie Minogue. Of is het een Katy Perry voor undergroundhipsters? Art angels schreeuwt vooral ‘kijk eens wat ik allemaal kan’. Boucher wil zich koste wat het kost bewijzen als songleverancier voor popsterren. Als ze creatief met haar kennis en talent omspringt, ontstaat leuke meta-pop, maar haar krampachtige geldingsdrang doet dit album haast bezwijken onder de clevere referenties en half-ironische knipoogjes.

Voor wie? Voor wie? Eigenzinnige meisjes hebben bij u altijd een streepje voor.
naar de recensie >

5

Bob Dylan - The cutting edge 1965-66

Dylan in volle glorie

De twaalfde aflevering in de ‘bootleg series’ van Bob Dylan is een superieur document. Dit was een briljante periode waarin Dylan elektrische klank en rock verkende en in korte tijd drie topalbums maakte. Een waar feestmaal van goeie, urgente muziek, gebracht door een zanger in volle creatieve hausse.

Voor wie? Van diehard fans tot wie gewoon eens wil proeven.
naar de recensie >

6

Le1f - Riot boi

Buitenbeentje in de speeltuin

Le1f, oftewel Khalil Diouf, onttrekt zich op zijn debuut 'Riot boi' elegant aan de clichés van de queer hiphop. Hij ving street credibility als producer van cultband Das Racist en spant op zijn album überhotte producers als Balam Acab, SOPHIE, Dev Hynes, Lunice en Evian Christ voor zijn kar. Hun hyperfuturistische laptopbeats en glasachtige ambient creëren de perfecte speeltuin voor Le1f.

Voor wie? Taboes zijn er om laptopgewijs doorbroken te worden.
naar de recensie >

7

Bryan Adams - Get up

Rocken op het randje

'Get up' bevat negen nieuwe songs, waaronder een stel stevige rockers waarmee Adams meteen het stadioncircuit in kan. Vluchtheuveltjes als ‘We did it all’ en ‘Don’t even try’ zijn klassiek vakwerk, voorzien van een perfecte sound door producer Jeff Lynne. ‘You belong to me’ is gewoon een ijzersterke song. Lynne haalt echter de rauwe blues uit Adams en vervangt die door een radiovriendelijke boudoirsfeer die vaak op het randje is.

Voor wie? Voor wie? Gitaargeweld mag, maar het hoeft ook niet al te gek te worden.
naar de recensie >

De podcasts van De Standaard